Само за седмица: 2 рождени дни и една кончина в дома на кметица и гурбетчия

Гладът превърна микробус в ковчег!? Адът пресече пътя на гурбетчии, 5 трупа, 4-ма тежко ранени
На 8 февруари Емир Мустафа Хасан празнува рожден ден в дома си. „Нашата къща е щастлива”, казва 29-годишният родопчанин и прегръща съпругата си Севим, която е кмет на кирковското село Загорски. Семейството има три деца. „Ако бяхме се родили там, където аз работя, може би щяхме да сме по-богати, но благодаря на съдбата, че ви имам. Навсякъде в планината е трудно, спасението е в гурбета”, казва Емир.
На 12 февруари той намира смъртта си по пътя към гурбета. Най-малкото от трите момчета на загиналия шофьор навършва в деня на смъртта му 1 годинка. Другите две деца са на 3 и на 7 години.
В микробуса за първи път зад граница пътува 75-годишен негов земляк, който щял да слезе в Австрия, за да се сбогува със снаха си. Била болна от рак…
5-ма загинаха, а 4-ма са тежко ранени след зверски сблъсък между микробус с кърджалийска регистрация и влекач. Повечето от пътуващите от Кърджалийско за Германия били гурбетчии, а 75-годишният Шукри от момчилградското Лале, който пътувал зад граница за първи път, отивал да навести снаха си във Виена, която била болна от рак.
Трима от загиналите са от кирковските села Загорски, Здравчец и Фотиново, а двама от момчилградското – Лале.
„Скърбим всички,
трагедията е голяма. Да тръгнеш на гурбет и да намериш смъртта си – трудно се намират думи”, лаконичен бе кметът на Кирково Сали Рамадан. Той е в постоянна връзка с болниците в Лом и Монтана, където са настанени 4-мата тежко ранени.
Официалната информация на МВР за инцидента:
„Петима души са загинали, а четирима са с опасност за живота, при тежка катастрофа, станала край село Добри дол в нощта срещу четвъртък, съобщиха от ОД на МВР-Монтана. Катастрофата е станала около 23.00 ч. на третокласен път при посока на движение от гр. Монтана към с. Добри дол, община Лом.
30-годишният водач Е.М., от община Кирково, област Кърджали, при управление на микробус “Фолксваген Транспортер” с кърджалийска регистрация, негова собственост, се движи с несъобразена скорост на мокра пътна настилка и на десен завой изгубва контрол над волана. Шофьорът навлиза в лентата за насрещно движение и се блъска в насрещно идващия влекач с прикачено полуремарке “МАН”, с великотърновска регистрация, собственост на фирма от Горна Оряховица, с водач С.Д. /59 г./ от град Горна Оряховица.
Вследствие на катастрофата, са причинени материални щети на двете моторни превозни средства и са починали петима от пътуващите в микробуса – водачът Е.М. /30 г./ и пътниците – 49-годишният А.А., 45-годишната С.М., 75-годишният Ш.Р. и 45-годишната С.Х.
Телесни повреди са нанесени на другите четирима пътници в микробуса – 56-годишният Ф.М. от община Кирково, 21-годишният Е.Р. от община Кирково, 25-годишният Ф.Ю. от община Кирково, и 22-годишният Б.А., чиято самоличност е в процес на установяване. Пострадалите са настанени в “ОАРИЛ” на “МБАЛ” Лом в тежко състояние, с опасност за живота”.
75-годишният мъж Шукри тръгнал за Австрия, където живеел един от синовете му.
Причината възрастният човек да напусне за първи път пределите на Родината била тежка болест на съпругата на сина му. Той бил придружаван от другата си снаха. 48-годишната жена от село Лале също загина при инцидента.
Съпругата на загиналия шофьор на микробуса Емир Мустафа Хасан – Севим , е кмет на село Загорски. На 8 февруари Емир е почерпил за рождения си ден и казал на съпругата си, че за Деня на влюбените ще й прати картичка от Германия. Пресмятал, че на 13-ти февруари, най-късно ще е стигнал последната дестинация по маршрута.
Той станал рано в сряда сутринта, целунал трите си деца и тръгнал малко след 06.00 часа от село Загорски.
44-годишният Али Ахмед Юмер от село Здравчец, който е другият загинал, е работел като строител в Германия. Той остави сираци дъщеря и син.
45-годишната Севдие Мустафа Осман  от Фотиново пък тръгнала да види съпруга си, който работел в Германия. Двамата имат три дъщери, най-малката още е ученичка.
Както вече 24rodopi.com другите двама загинали са от момчилградското село Лале. Това са 75-годишният Шукри и снаха му Сабрие, на 48 години.
Ранените са Фахри Хасан от Могиляне, Емра Хюсеин от Каялоба, Бахтияр Али от Бенковски и Фикрет Аптула от Фотиново.

Микробусът потеглил от село Бенковски малко след 15.30 часа в сряда. В четвъртък вечерта гурбетчиите трябвало да стигнат Германия, а в петък да са на работа. За зла участ, микробусът, управляван от дългогодишния шофьор Емир, попаднал на хлъзгав участък.

„Емир от години пътува между Родопите и Западна Европа. От 7 години е в Германия. Първо работеше като дюнерджия. Знаеше всички пътища, снощи е валяло и температурите са паднали и участъкът се заледил. Наскоро купи микробуса от Сезгин от „Възрожденци”. Казваше, че трябва да се направи по-сериозен ремонт на колата”, поясниха близки на загиналия шофьор.
Един от 4-мата тежко ранени беше опериран вчера по обед.

„В тежко травматично състояние са пострадалите при катастрофата край село Добри дол”, съобщи д-р Георги Савков, директор на МБАЛ “Св. Николай Чудотворец”- град Лом. Единият от пострадалите е със счупени ребра, другият – с малка мозъчна травма, третият – със спукан далак и в момента е в операционната, четвъртият има лицево-челюстна травма, уточнява той.

„В тежко състояние са, но смятаме, че ще ги овладеем”,
заяви д-р Савков. Той добави, че е рано да се говори за прогнози, защото инцидентът е много скорошен. Досега не е имало толкова тежко произшествие на територията, обслужвана от ломската болница, каза още д-р Савков. Той изрази съжалението си за загиналите при инцидента 5 души и добави, че за пострадалите се прави всичко необходимо. Поддържа се непрекъсната връзка с болница „Пирогов” в София , като информация за състоянието им се обменя по електронен път. „На този етап се справяме и нямаме нещо, което да липсва”, добави директорът на ломската болница.
Община Момчилград ще осигури специализирана кола за транспортирането на телата на загиналите жители на село Лале при тежката катастрофа край монтанското село Добри дол, съобщиха вчера от Общинска администрация. Очакваше се автомобилът на потегли в петък сутринта в 04.00 часа. Също така Община Момчилград ще организира погребенията и ще поеме разходите за тях, съобщиха от от екипа на кмета Акиф Акиф.
От Общината поднасят искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите.
Община Кирково също поема разходите по транспортирането на телата на загиналите от Загорски, Здравчец и Фотиново.
На снимките: Катастрофиралият микробус, фаталният завой, мястото на катастрофата, ранените в болницата в Лом
Всичко за трагедията – четете утре в „Родопи войс”
hard admin

*

Top