Само 150 тона тютюн не са изкупени

Около 3 900 тона са изкупени в Източните Родопи, средната цена – 5,80 лева за кг
 
Само около 150 тона тютюн е останал неизкупен в 7-те кърджалийски общини, съобщиха от тютюневите дружества. Общо от реколта`2013 в Източните Родопи били добити около 4 000 тона. Около 3 900 тона от тях са изкупени при средна цена от 5,80 – 5,90 лева за кг, сочат данните на 8-те тютюневи дружества, чиито експерти са работили на територията на област Кърджали.
В цяла България към този момент не са изкупени около 1 200 тона тютюни от различни сортове.
В декларация на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010, пък се казва, че в областите Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, Бургас, Хасково, Кърджали и Смолян са изкупени 90% от ориенталските тютюни. В Благоевградска област – 50%. В Централна и Северна България тютюните от четирите сортови групи тютюн: Басми, Каба Кулак, Бърлей и Виржиния са изкупени на 95%.
„Зад исканията на тютюнопроизводителите застанаха всички държавни институции. Без да е режисирано, споровете около бранш „тютюнопроизводство” се пренесоха дори на политическата сцена. Нещо повече – ГД „Земеделие” на ЕК в Брюксел бе алармирана от българската страна, че е нужно да бъдат обсъдени проблемите на българските тютюнопроизводители, а от решението на Комисията, Министерството на земеделието и храните да разработи актуални към днешна дата варианти за тяхното субсидиране”, твърдят от асоциацията.
hard admin

*

Top