Само 18 души влизат на извънредната сесия днес, точката „Отстраняването на Раиф Мустафа“ пада?

Извънредното заседание на Общинския съвет в Кърджали, насрочено за 15 януари – вторник, няма да се състои.
Както първи 24rodopi съобщи, възможно е на сесията да няма кворум. По този начин ще се провали дебатът и гласуването по единствената точка „Предсрочно прекратяване правомощията на Председателя на Общински съвет – Кърджали”. Източниците ни бяха от ДПС, но по-късно и от БСП, и ГЕРБ заявиха, че най-вероятно в залата ще има около 17-18 съветници.
За да се проведе сесията, в голямата зала на Бизнесинкубатора трябва да влязат поне 21 човека.
Очаква се днес съветниците от ДПС да останат отвън, а по-късно да има изявления на местните политически лидери.
Следващото заседание на разпоредителния орган на Кърджали ще бъде редовно. Възможно е след това отново да има извънредна сесия, ако групата на БСП направи ново предложение.
Цял ден вчера групите в ОбС заседаваха и обсъждаха варианти за сесията. Късно вчера е имало и заседание на Общинския съвет на ДПС в Кърджали.
Тайно или явно гласуване – това е големия спор на насрочената за вторник извънредна сесия на Общинския съвет в Кърджали, пише в новия си брой всекидневникът „24х7 Родопи”. На нея общинските съветници трябва да гласуват предложението на групата на БСП за отстраняване на председателя Раиф Мустафа. Липсата на кворум ще провали избора – таен или явен вот, а оттам и цялото заседание.
За да бъде отстранен Мустафа, съветниците на БСП (7 съветника) и ГЕРБ (9 съветника) трябва не само да са единни в гласуването, но и да получат подкрепата на независимия д-р Марин Мухтаров и човека на Касим Дал, но и на поне 3-ма от ДПС.
В БСП са категорични, че при таен вот Раиф Мустафа ще бъде отстранен от поста си. Лидерът на ДПС Мухарем Мухарем е категоричен, че проблем няма и независимо как ще се гласува, Раиф Мустафа ще остане шеф.

Предложението на БСП е подкрепено с подписите на 15 общински съветници. Мотивите за тази стъпка са свързани най-вече с липсата на желание и воля да се водят разговори и търсят компромиси с опозицията за постигане на консенсусни решения по изключително важни въпроси за настоящето и бъдещето на общината, посочиха от БСП.

hard admin

*

Top