Само 20 души изгледаха "Роша Монтана – град на пропаст", на "Минирани надежди" имаше около 500 човека

Само 20 кърджалийци дойдоха на представянето на филма за златодобива в румънския град Роша Монтана. Прожекцията се състоя в Дома на културата в понеделник вечерта.

В града край Арда бяха пристигнали режисьорът на филма „Роша Монтана – град на пропаст” Фабиан Дауб и Ханс Хедрих. С присъствието си и изказванията, скандалният еколог Васил Къдринов показа, че идеята на филма е да настрои населението в региона срещу големите инвестиции за златодобив в Кърджали и Крумовград, макар че на Ада тепе не се предвижда използване на цианидна технология.

Филмът показва настроенията на хората в едно градче в Трансилвания срещу златодобива чрез цианиди. Една чат от хората искат работа, а други са категорични, че златодобивът ще им донесе само беди.

Стремежът беше филмът да не  политически, а да се  даде възможност на хората да  покажат какво мислят заяви Фабиан Дауб.

След прожекцията български  природозащитни органации бяха призовани да работят заедно със сдружения от Румъния и Гърция, за да не се допусне златодобив в Кърджали.

Корумпирани правителства давали концесиите, обяви Васил Къдринов.

Това не са чужди фирми,  това са наши хора от Държавна сигурност,  изтеглили наши  пари в чужбина и сега се връщат  да вземат и  природните ни богатства“, заяви Къдринов.

Ще припомним, че „Роша Монтана – град на пропаст” е вторият филм по темата, излъчван в Кърджали. Преди време в Кърджали и Крумовград  бе прожектиран филмът „Минирани надежди”. Автор, режисьор и продуцент на лентата е Фелим Макалиър – кореспондент на „Файненшъл Таймс” и „Економист” за България и Румъния в периода 2000-2003 година. Филмът разказва историята на голяма рудодобивна компания, която планира да инвестира в изоставен от времето на комунизма открит рудник в Роша Монтана, Румъния. В хода на сюжета срещу компанията се изправят мощните и ползващи се с доверието на Запада екологични организации. Лентата показва три дестинации, където конфликтът екология-индустриален напредък е особено изострен– Румъния, Мадагаскар и Чили. Авторите поставят въпроса за устойчивото развитие, съвместяването му с технологичния напредък и за това как да оцелеем в сътворената от нас самите околна среда. Млад мъж от Роша, който не е стъпвал дори в Букурещ, посети със снимачния екип трите места. „Аз знам какво е да си живял с години в бедност. Сега пак трябва да избирам дали да остана беден”, заявява младият мъж от Роша Монтана.

Филмът „Минирани надежди” бе изгледан от около 500 души в Кърджали и Крумовград.

hard admin

*

Top