Само 3-ма адвокати не са попаднали в пипалата на измамния тандем „Марияна – любовник“! Някои ще платят по 5 000 лева данъци и осигуровки

Само 3-ма кърджалийски адвокати не са попаднали в пипалата на измамното дуо Марияна Георгиева – любовник.
Служителка от НАП се натъкнала на несъответствие в декларацията на един от правистите през декември 2013-та. Друг пък имал проблеми заради неплатени здравни вноски.
Георгиева започнала работа в колегията през 2004 г., а преди това е била материално-отговорно лице и домакин в Областна администрация в Кърджали. При нея адвокатите внасят  членски внос към Висшия адвокатски колектив и към този в Кърджали в размер на около 60 лева, твърди адвокат Георги Белев. Освен това при местната колегия действа и осигурителна каса с председател адвокат Кирилка Петкова. Сумите за здраве и пенсия е трябвало да ги събира и отчита тя, но с устна договорка Петкова е упълномощила Георгиева да се занимава и с това. Договор за ангажимента няма, но адвокатите са длъжни да плащат и за тази услуга. За всяка вноска секретарката Марияна Георгиева е издавала ордери, както и удостоверения, които после се прилагат към данъчната декларация.
Георгиева обаче не е внасяла събраните пари нито в НАП, нито в осигурителната каса. Така от 2004 г. насам близо 60 адвокати са по неволя нередовни платци, а някои от тях трябва да внесат суми от порядъка на 4 000 – 5 000 лева, за да се пенсионират, каза пред 24rodopi.com Белев. Още преди да усетят измамата, отделни негови колеги се натъквали на факта, че техни осигуровки и членски вноски не фигурират като налични. Тогава Марияна теглела съответните суми от сметката на Адвокатската колегия и погасявала липсите. Но после продължавала с присвояването на средствата. По груби сметки откраднатото само от осигурителната сметка през последната година надхвърля 30 000 лева. Общо измамата била за над 50 000 лева.
 „На общото събрание на местната колегия, състояло се на 25 януари т.г. не бяха изнесени никакви факти, нито отчет. Скандалът е огромен, за 2012 г. няма касова книга, унищожени са всички документи. Никой не е допускал, че това момиче може да действа така нагло и безогледно”, коментира адвокат Белев. Той каза, че поради съмнения за некоректност още преди година и половина се е отказал с писмено заявление от услугите на браншовата осигурителна каса и ползва друга. Намерих заявлението си в коша при секретарката Георгиева, така на практика съм записан в две осигурителни каси, едната от които е куха, посочи Белев.
От началото на януари секретарката на Адвокатската колегия е в отпуск, но тъй като е неоткриваема за нуждите на разследването, е обявена за общодържавно издирване.

„Вината е на ръководството на колегията, което не е виждало какво става в канцеларията”, твърдят адвокатите.

hard admin

*

Top