Само 50 човека гледали сцена „Кадрие Лятифова“!? Работници от закрития турски театър се оплакват от бойкот

Турците в Кърджали бойкотират сцена „Кадрие Лятифова” към Драматичния театър в Кърджали за сметка на читалище „Юмер Лютфи”. Това пролича на Курбан байрама, когато на празничния концерт на театралната трупа присъстваха едва петдесетина души, а на изявата на самодейците от читалището местата в залата не стигаха. Това каза пред журналисти в Кърджали народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Театрали потвърдиха, че има бойкот, който се режисира от ДПС активисти. Те не приемат статута на сцена „Кадрие Лятифова” и продължават да държат за възстановяването на самостоятелен турски театър.

Ще припомним,че самостоятелната трупа, бе включена в състава на драматичния театър по заповед на културния министър Вежди Рашидов, което предизвика голямо недоволство сред ДПС-актива и дори международен отзвук. Заради него и турски дипломати демонстрираха дистанция от сцена „Кадрие Лятифова”.

Това пролича при проявите за Курбан байрама. Концертът с режисьор Гълъб Бочуков, който бе представен от турската трупа на театъра се провали. В залата имаше едва петдесетина души,въпреки, че посланията бяха отправени на турски език.

Сцена”Кадрие Лятифова” се бойкотира и в Турция. В Одрин постановката „Зайди,зайди” е гледана едва от неколцина зрители.

Георги Кулов

hard admin

*

Top