Санаториум към болно момче: Тук е за хайлайфа, не за теб!

Специализирана болница за рехабилитация в Поморие отказа на момче с церебрална парализа от Смолян да ползва услугите й защото… „настанявали само хайлайфа в страната”.  Това обяснили от лечебното заведение на Симеон Узунов, който страда по рождение от заболяването, обяснява момчето пред колегите от всекидневника „Родопи Смолян”.
22-годишният родопчанин се бори от малък със страшната диагноза и едно от желанията му, свързани със справяне със заболяването, е било именно да отиде на рехабилитация в Поморие, защото се чувствал много по-добре след процедури.
„Видях, че моята клинична пътека фигурира в списъка на санаториума и се обадих. Отговориха ми, че я няма. След това като погледнах наистина я нямаше. Пак позвънях, исках да говоря с управителя на санаториума, естествено не ме свързаха с него и ми обясниха, че само хайлайфът ходел там. Такива като мен не искат явно”, разказа с болка момчето. Мони искрено се надява на помощ, за необходимата му рехабилитация с кални бани.
„Би трябвало хората с увреждания да се лекуват безплатно толкова, колкото трябва. Не да ти отпускат четири пътеки за година пък и да ти казват, че не си от висшето общество”, с болка споделя момчето, което е принудено да се сблъсква и с бюрокрацията и неразбирането на здравите.
Борбата на родопчанина е ежедневие. Часове наред прекарва и във фитнеса. Инвалидната количка е успял да захвърли с воля и упоритост, въпреки претърпените 13 операции и нечовешките болки от тях. Мони пише стихове и преди време издаде стихосбирка. Не се оплаква, горд е, че е втори курс студент по бизнес администрация в Европейския колеж в Пловдив. Има присъдена европейска стипендия за отличен успех.
С баба му Нели са като скачени съдове, казва шеговито момчето. Той е очите й, а тя пък неговата опора. „Едно цяло сме с баба, не можем един без друг”, споделя  още  младежът приел стоически съдбата си.
На снимката: Мони във фитнес залата
hard admin

*

Top