Премиерът Самарас казва за Маказа след визита в САЩ, има вариант „подарък за Кърджали и Комотини за зимата“

Гръцкият премиер Самарас ще посочи датата на отварянето на Маказа след визита в САЩ, пишат в новия брой колегите от вестник „О хронос”.
Най-авторитетната медия в Северна Гърция използва материали на най-четената и най-влиятелната медия в Родопите – 24rodopi.com, за отразяването на посещението на изпълнителния секретар на гръцката област Източна Македония и Тракия Константинос Кацимигас в Кърджали. Той бе гост на областния управител на Кърджали Бисер Николов на 17 юли. Двамата инспектираха  пътя от границата до Кърджали и Пловдив.
Колегите посочват думите на Кацимигас, че строителните работи  от гръцка страна ще приключат  в началото на август, но откриването ще е в зависимост от решение на двамата премиери.  Разстоянието Комотини – Kърджали е на един час път с кола и 78 kм. От  Комотини до Пловдив е 2.45 часа с кола и 185 км. До Стара Загора  се стига за 2.30  часа с кола и 183 kм, пише „О хронос”.
В българската преса постоянно се коментира отварянето на граничния пункт „Маказа- Нимфея”, пишат колегите, които ползват и снимка на репортера ни Жельо Михов. „Целта е границата да се отвори,  тогава когато пътят е завършен  и гарантира абсолютна безопасност на движението.  Гръцкият премиер  Самарас ще бъде на официално посещение в Америка и след това ще се обсъжда  официалното откриване на пункта, се казва още в материала. Това е най-логичното решение, защото  да се посочват  евентуални дати,  не е решение. Ако пътят не бъде отворен сега през лятото, ще бъде  подарък за зимния период, когато България очаква туристите  от нашата страна да карат ски”, пише „О хронос”.
Ще припомним, че много гърци от северните части на страната идват на ски в курорта Пампорово.
Колегите от Комотини посочват още, че българските градове  правят  магазини,   бензиностанции и хотели в близост до границата, а от гръцка страна не се прави много за приемане на българските туристи с изключение на някои  механи. В репортажа се изразява и притеснение, че  статистиките сочат за повече смъртни случаи  по пътищата през  август.  И препоръчват да се изготвят  брошури и карти, които да описват пътя, опасностите, които ще срещнат шофьорите , за да знаят състоянието на пътя от двете страни и да се предотвратят тежки пътни инциденти.
hard admin

*

Top