Саша Солакчиева от СОУ „Отец Паисий“ – първа на Олимпиада по орнитология

Саша Солакчиева от СОУ “Отец Паисий” в Кърджали стана първа на провелата се в Хасково Олимпиада по орнитология. След нея се наредиха Йоана Миткова от Харманли и Христина Христова от Кърджали.

25 ученици от Хасково, Димитровград, Харманли, Кърджали, Момчилград, Черноочене, Кирково, село Бенковски и село Поточница трябваше да се явят на Регионалния кръг на олимпиадата по орнитология, който се проведе в ПМГ “Акад. Боян Петканчин”. Реално обаче в надпреварата се включиха 16 ученици.Събитието се организира от местната структура на Българското дружество за защита на птиците и има за цел да събуди интереса на децата към природата и по-конкретно към птиците, тъй като Източни Родопи са изключително богати на видове птици.

Олимпидата премина през два кръга. Първият бе теоретичен, а вторият практически – учениците  разпознаваха птици по снимка. Първите трима получиха раници, бинокли и определители за птици, а успелите да се класират в първата седмица ще бъдат възнаградени с безплатен лагер в Маджарово. Там те ще могат да се потопят в атмосферата и да научат повече за природозащитната дейност.

Ето и призьорите на Олимпиадата по орнитология:

1. Саша Солакчиева – СОУ “Отец Паисий” гр. Кърджали

2. Йоана Миткова – СОУ “Неофит Рилски” – гр. Харманли

3. Христина Христова – СОУ “Отец Паисий” гр. Кърджали

4. Ангелина Арнаудова – ОУ “Д-р Петър Берон” гр. Момчилград

5. Филиз Мехмед – СОУ “Отец Паисий” гр. Кърджали

6. Ангел Маринов – ОУ “Св. св. Кирил и Методий: гр. Димитровград

7. Джанер Рашид – ОУ “Иван Вазов” с. Поточница

hard admin

*

Top