Сватбен туризъм и една идея за 10 млн. лева и 10 000 работни места

Бизнесменът Фетхи Нури Шефкет: Успешните начинания са плод на икономическа стратегия, но те трябва да се надграждат

Жельо МИХОВ
Сватба с 500 гости, сватбари от Хасково, Асеновград, че дори и Казанлък. Резервации с година напред. Това е визитната картичка на сватбения салон в комплекс „Конака” в Момчилград. Единствената специализирана зала, която може да побере толкова гости в Южна България. Лукс, внесен от Западна Европа, визия-плод на задълбочено проучване още преди развитие на инвестицията. Един успешен бизнес, надграждан с години от човек, който е решил да работи в родния си град след години на гурбет.
Фетхи Шефкет изгражда комплекс „Конака” от нищото. Малкото бижу се разраства сред изоставените ниви над Момчилград, превърнали се в змиярник. Решен е да надгражда постигнатото. Има и своите идеи за региона.
Когато последно си почивал преди… 32 години
„За да се развива успешно един бизнес е необходимо първо да си наясно с него-затова какво искаш, как да го направиш, да прецениш доколко ще е печеливш и най-важното-много труд. Последно съм бил на море през 1984 година. Всъщност, почивката бе свързана и с работа, защото свирехме в един ресторант в Приморско”, споделя Фетхи Шефкет.
Собственикът на комплекс „Конака” е музикант. Свири на бас китара, бил е и диджей. В началото на демократичните промени заминава за Швеция, където прекарва няколко години. След това се връща в Момчилград и започва собствен бизнес. Първо отваря заведение. През 2002 година купува терен и след няколко години комплекс „Конака” отваря врати с хотелска част и ресторант. Преди година и половина започва да функционира и сватбеният салон. Единственото място от Пловдив „надолу”, което е с капацитет от 360 места в затворената част. Заедно с градината към салона, капацитетът достига 500 места.
Сватбеният туризъм

„За да се реша на тази инвестиция, първо направих проучване. Колко сватби има в община Момчилград и съседните региони в рамките на година. Какви са останалите салони и колко места имат. Заложих на 40 сватби на година. За отрицателно време ги увеличих на 80. Това, което съм създал тук, е европейската визия за такъв тържествен ритуал. Успях да развия идеите си, спрямо стандартите на Запад. Но все пак аз съм и музикант, човек на изкуството и съм в бранша от години. Салонът разполага с 15 тоалетни. Осигурен е абсолютният комфорт за огромен брой гости. Имам 7-8 сватби от хора от Момчилград. Останалите 80 са от региона-Кирковско, Крумовградско, Кърджали, от Асеновград, Хасково, дори Казанлък. Резервациите се правят за година напред. Вече имаме и запазена дата за 18.08.2018 година”, казва 55-годишният бизнесмен.

Сватбеният салон може да бъде и нает за церемония, без да се прави меню. То пък е съобразено изцяло с възможностите на клиентите. „Можем да направим меню за 20 лева, за 10, за пет, дори за два лева. Каквото пожелаят хората. Може и те да си осигурят кетъринга изцяло, след като наемат салона. Това обаче не ни се е случвало”, споделя родопчанинът.
Почти целият календар бива изпълнен през летните месеци. През отпускарския август пък сватби има и в делнични дни. Уникалният салон за региона е обслужвал и по две тържества в рамките на ден.
„Проучването е изключително важно преди инвестицията. Ако реша да продавам фураж, аз задължително трябва да се осведомя колко животновъди има в региона, колко глави добитък, за да мога да преценя дали бизнесът ще бъде успешен. Никога не съм се водил по елементарната максима „Комшията започна бизнес, върви му, дай и аз да подхвана същото”, коментира Фетхи Шефкет.
„Разпръснатата” хотелска база
Регионът ни не разполага с голяма хотелска база, а това е пречка за туроператорите, смята Шефкет. „Освен хотел „Арпезос”, нито един комплекс в Източните Родопи не може да поеме дори и един автобус с туристи. Средно капацитетът е от около 10-15 стаи. Как да се свържем с туроператори и да им предложим оферти? Трябва да „разхвърляме” гостите в различни хотели. Това не ни прави конкурентоспособни. Същото е и при сватбите. Пристигат гости от други части на страната, почти на всяко мероприятие идват и около 20-30 семейства от Турция, които трябва да се настанят при роднини, защото капацитетът ни е малък. Затова следващата ми крачка е да надградя хотелската част. Задължително трябва се увеличи легловата база. Ще можем спокойно до посрещаме групи от Румъния, които „пакетно” пътуват към Гърция”, смята собственикът на „Конака”.
Една идея за 10 млн.лв. и 10 000 работни места
Тютюнът замира, в отрасъла няма пари, което го превръща в мъчение за стопаните, които все още превиват гръб по нивите. Собствена марка „Родопска лютеница”, няма ли обаче да отвори нови хоризонти за земеделието? Идеята за консервна фабрика в региона датира от няколко години.
„Занимаващите се със земеделие родопчани да пренасочат усилията си главно в зеленчукопроизводство. Екологично чисти продукти, за които обаче трябва да има осигурен пазар. И тук идва идеята за създаване на консервна фабрика, която да изкупува продукцията на

земеделците в региона. Сключени договори и ето-10 000 работници, ангажирани в отрасъла. Необходима е обаче инвестиция от около 10 млн.лв. за изграждането на подобна фабрика, по всички стандарти. Домати, пипер, патладжани-всичко необходимо ще се отглежда по нивите в региона. Това създава ангажираност на хиляди хора и сигурен доход. Година-две силна реклама на „Родопска лютеница” и ще последва пробив на пазара. Защо не?”, споделя идеята си Фетхи Шефкет.

Бизнесменът е твърдо убеден-за всяко успешно начинание печалбата трябва да се реинвестира за надграждане на бизнеса. Само така конкурентоспособността ще мине на друго ниво, а регионът на Източните Родопи няма да бъде единствено-„периферия на страната”.
24rodopi.com
На снимките:
Фетхи Шефкет;
Уникалният за Родопите сватбен салон с градината към него

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *