Свещеникът: Щастлив съм да викам „Да живее България” в този край със смесено население! Мюфтията: Моля се на Аллах да даде берекет на България!

За 10-та поредна година кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, енорийският свещеник отец Петър и районният мюфтия Бейхан Мехмед пиха кафе на 3 март и призоваха кърджалийци към мир и единство.
Кметът получи 30-сантиметрова мартеница от свещеника, който плати и сметката в кафенето, което се намира зад Паметника на освободителите в центъра на Кърджали. Отец Петър подари на мюфтията националния трибагреник.
„Събираме се тук, защото зад всяка война остават хората. Война без мир е химера. Преди 135 години това е станало със Санстефанска България. И днес има сянка върху мира, защото народът е оскотял от немотия. Нагнетява се напрежение, което може да се прехвърли върху етническите общности”, заяви отец Петър. Той припомни думите на поп Минчо Кънчев към българите: “Пазете къщите на турците, защото те пак ще се върнат”. Ако националният празник придобие етнически привкус,той ще се опорочи, смята духовникът. „Ако хората от различни етноси в България не са заедно на този ден, той ще се дискредитира. Щастлив съм да викам „Да живее България” в този край със смесено население. Тук сме заедно, докато телевизията показва българи изправени срещу българи. Никакви подсладители в кафето ни не могат да заменят човещината ни”, каза още отец Петър.
„Да обичаш страната си е символ на нашата вяра. България е една от най бедните страни в Европа и аз призовавам в молитвите си Аллах да я награди с берекет. Нека всички в тази страна си пием кафето с уважение”, заяви районният мюфтия Бейхан Мехмед.
„Националният празник е ден, в който сме заедно. През последните десет години се опитваме да дадем знак и на кърджалийци, и на хората в страната. По важно е след протоколната част да седнем и да празнуваме. Хората забелязват този символ-съвместното кафе, което пием. Това е важно в трудни времена. Когато е най-трудно за хората,тогава се дава оценка, на това което правим. Трябва да стъпим върху националните ценности за да направим крачка към по-силна България”, призова кметът на Кърджали.
Хасан Азис изрази съжаление, че вижда натиск от определени хора върху отеца и мюфтията заради тяхното единство. Дори политически кръгове искали да отстранят енорийският свещеник. „Като кмет няма да позволя това”, декларира  Азис. Той подчерта, че пътят по който вървим, е труден, но е път на съединението, на заедността.
Както вече 24rodopi писа, хиляди изпълниха градската градина на Кърджали, пред Паметника на освободителите за да участват в ритуала по повод 3 март – националния празник на България. В множество се включиха и учениците от училищата в областния център, които дефилираха в празнично шествие от Дома на културата, по булевард България и се спря пред паметника на освободителите. То бе водено от градския духов оркестър, гвардейския отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев” и мажоретните състави при СОУ „Отец Паисий”, които изнесоха пред кърджалийци кратка програма.
Венци и цветя бяха поднесени от името на народните представители Цвета Караянчева, Димчо Михалевски и Неджми Али, областния управител Иванка Таушанова, кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, ОД на МВР, ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”, училища, политически партии, граждански неправителствени организации, граждани.
Междувременно се състоя и протестното шествие срещу монополите в България, в което се включиха около 100 човека. Те също поднесоха цветя пред паметника на освободителите.
„Колкото повече се отдалечаваме от славната 1878 година, толкова повече разбираме ,че 3 март е преломната дата в новата ни българска история. От този ден бе положено едно ново начало на нашето национално самочувствие, на възродената ни българска държавност”, подчерта в словото си пред присъстващите кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
„Две са думите, които най биха подхождали на тази светла дата любов и свобода. От изгарящата любов към отечеството се ражда свободата, която е украсявала знамето на априлското въстание и заради която знайни и незнайни войни са обикаляли българско, за да създават революционни комитети. Тази любов и идеята за свобода, са превръщали кроткия селянин в храбър войник, даскала в комита, момата в знаменосец, детето в пръв помощник на бащата-воин.
От нас зависи дали ще вземем от миналото огъня, а не пепелта, дали ще тръгнем във вярната посока на градивността и съзиданието, дали ще съумеем да пренесем през годините, да оставим на нашите наследници и бъдещите поколения онова, което ни обединява, което ни мотивира и което ни прави силни”, каза още пред кърджалийци кметът инж. Хасан Азис.
hard admin

*

Top