Свидетел в съда: Учих в медресето, после дойдоха войници по време на немската война

„Чувал съм от дядо ми, че са се събирали пари и кожи от селата, от мюсюлманите. Те отиваха за изграждането на медресето в Кърджали”.
Това обяви пред състав на Окръжния съд свидетелят Лютви Хаджихалил. Роденият през 1926 година мъж използваше преводач от турски в съдебната зала. „На 8 години започнах да уча в медресето. Там бях няколко години. През 1934 година трябваше да се преместя в училище до пазара в Кърджали. Стана така защото в медресето се нанесоха войници. Беше по времето на немската война. Когато учехме в него то не беше завършено. В лявата му част имаше 7,8 или 14 класни стаи, не помня точно”, заяви Хаджихалил. Пред съдията той добави, че дядо му е бил заможен. Той му разказвал, че се събирали средства, с които се закупували строителни материали и с конски каруци се докарвали в Кърджали.
Адвокатът на ищците от Мюсюлманско изповедание привлече трима свидетели по време на днешния процес.
Свидетели от страна на Областната управа, която представлява министерството на регионалното развитие, бяха директорът на историческия музей Павел Петков и Даниела Коджаманова. Те бяха категорични, че сградата е на държавата.

Очаквайте подробности
hard admin

*

Top