Свлачище погълна участък от републикански път, къщи застрашени от срутване (снимки)

Община Момчилград ще поиска финансова помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за укрепителни и възстановителни дейности по активизирали се свлачища и срутища след бедственото положение в началото на март. След обилния снеговалеж през месец март са пропаднали две жилищни сгради в селата Пазарци и Друмче, съобщиха от пресцентъра на Общинска администрация.  Извършена е цялостна експертиза от геоложки проучвания на най-опасните свлачища в Момчилград. Очаква се резултатите да са ясни до края на седмицата.
Образувалото се свлачище в село Пазарци крие голям риск от нанасяне на значителни материални щети за местните жители. Шестчленно семейство от селото е евакуирано след огромни пукнатини в жилището им. До овладяване на ситуацията са настанени при роднини. Сградата на кметството също е с напукани стани и паднала мазилка.
Свлачищe е засегнало републиканския път Момчилград – Крумовград в района на село Звездел, който е основният маршрут за жителите на двете общини. Община Момчилград намери решение на проблема, като осигури строителна техника за изграждане на временно обходно трасе с дължина около 300 м. С образувани свлачища са още части от пътните участъци Груево Летовник Язла и Конче Токачка.
След резултатите от геоложките проучвания на засегнатите райони община Момчилград ще представи проекти за трайно стабилизиране и укрепване пред Междуведомствената комисия.
24rodopi.com
hard admin

*

Top