СДВР: Срещу Енимехмедов вероятно няма да има обвинение за опит за убийство, а за хулиганство!

Оръжието, което 25-годишният Октай Енимехмедов насочи към лидера на ДПС Ахмед Доган, е обикновен газов пистолет, който не е преправян и не може по никакъв начин да убие човек.
Това обяви на извънреден брифинг шефът на СДВР Валери Йорданов (на снимката). Според него на местопрестъплението са открити само три патрона. Два от тях са сигнални, а другият се използва за самозащита от животни. Валери Йорданов сравни инцидента с бутафорното нападение на психично болен мъж, който неотдавна насочи оръжие срещу кортежа на вътрешния министър Цветан Цветанов.
“Тогава беше повдигнато обвинение за едро хулиганство. Затова предполагам, че срещу Октай Енимехмедов няма да има обвинение за опит за убийство, но все пак това е преценка на прокуратурата”, коментира шефът на СДВР.
Той добави, че на хората, които опитаха да линчуват нападателя, ще бъде потърсена отговорност. 


Първият сериозен сигнал за живота на Доган е през 2006-та
Първият сериозен сигнал, че животът на Ахмед Доган е в опасност, е получен в НСО през 2006 година. Това обясни тогавашният шеф на службата Румен Миланов. По думите му, информацията се е припокрила от няколко източника и това е наложило охраната на Доган да бъде усилена. Днес БНТ съобщи, позовавайки се на високопоставен член на ДПС, че това е четвъртият опит за покушение срещу партийния лидер и това е една от причините той да е обмислял оттеглянето си от председателския пост.
За готвения атентат срещу Доган в първите дни на януари на 2006 се знае малко. По непотвърдени данни той е излизал с кола от сградата, известна като Сараите в Бояна след партийна сбирка, когато неизвестни открили стрелба. Лидерът на ДПС не е пострадал, въпреки че един от куршумите уцелва джипа, в който пътува. В дните след този инцидент НСО усилва охраната на Доган.
“Тогава се предприеха доста спешни мерки в няколко посоки с оглед да се запази неговото здраве и живот срещу престъпни терористични посегателства. Какво е в момента положението не мога да зная, но доколко ми е известно той продължава да е под охрана, което също е разбираемо, че тази опасност съществува”, обяснява Миланов.
Румен Миланов си спомня, че тогава през 2006 информация за заплахите срещу Доган постъпва в НСО и от други служби. През 2008 един от най-близките хора на Доган Мохамед Реджеп, който е началник на неговия кабинет до 2001 година, споделя, че срещу живота на Ахмед Доган е имало няколко опита за покушение. Реджеп не разкри никакви подробности, а причината да проговори беше самоубийството на неговия наследник на поста Ахмед Емин. Румен Миланов сподели, че е трябвало да се предприемат по сериозни мерки по предварителната подготовка на днешната конференция на ДПС.
Шефът на фирмата “Крон” Кирил Радев, която отговаряше за охраната на мероприятието, отрече фирмата му да е имала ангажимент към пропускателния режим. Единственият ангажимент, който са имали служителите му, е да насочват делегатите към залата, тъй като повечето от тях са от провинцията. По думите на Радев, дейността на фирмата му е подчинена на действията на МВР и НСО.

hard admin

*

Top