Сдружение „Егридерелилер” даде ифтар в Ардино

Гюнер ШЮКРИ

Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер” (Ардинци) от Бурса за трета поредна година даде ифтар за 70 души  от района на Ардино. По програма благотворителната вечеря трябваше да се проведе в двора на джамията в град апод белите брези, но поради липсата на достатъчно осветление организаторите решиха да я направят в близкото заведение.

„За нас не е от значение броят на присъстващите, важно е на тези благотворителните вечери сърцата ни да са свързани. Важно е равенството и взаимното уважение. Нека нашата инициатива да е пример и за други неправителствени организации както в Турция, така и в България”, изтъкна в своето приветствие председателят на сдружението Ахмет Кахраман. От името на „Егридерелилер” и на живеещите ардинци в южната ни съседка той поздрави мюсюлманите и техните семейства с предстоящия свещен празник Рамазан Байрам и им пожела здраве и благоденствие.

Ахмет Кахраман уточни още, че спонсори на ифтара са ръководството на Сдружението и благородни бизнесмени от Бурса с ардински корени.

Председателят на Общинския съвет в Ардино Сезгин Байрам изказа благодарност към ръководството на Сдружението за благородните им инициативи да организират ифтар и да раздават хранителни продукти на лица в неравностойно социално положение от територията на общината. Той изрази надежда за продължаване на добрите взаимоотношения между ръководството на общината и Сдружението. Пожела на всички мюсюлмани с достойнство да посрещнат Рамазан Байрам

Имаминът на джамията в Ардино Орхан Якуб отправи молитва за здраве и благодарност към Всевишния и организатори.

Празникът Рамазан Байрам се отбелязва от 624 година насам. И до днес се запазва традицията, през целият месец мюсюлманите да постят през деня – от зазоряване до залез слънце (ифтара), като в продължение на 17 часа не се хранят и не пият. Пo време на Рамазана щедростта на мюсюлманите се увеличава така, както е било и при Мухаммед (с.а.с.). Това особено важи за богатите хора, които са схванали значението на даряването, раздаването в името на Аллах Теаля. В този месец се намира и Свещената нощ Кадир, която се равнява на 80 години богослужения. Дните на празника тази година започват от 8 август.

hard admin

*

Top