Себихан Мехмед, кмет на Крумовград: Помагаме на болницата, не достигат личните лекари в отдалечените села

За хората от големите градове получаването на лекарство по всяко време на денонощието е част от ежедневието. В малките села и градове обаче, купуването на медикамент се оказва задача с повишена трудност. В последните двайсет години една по една аптеките по селата изчезнаха, а хората все повече имат нужда от лекарства.
Както вече 24rodopi.com писа, села в Кърджалийско с над 1 200 жители нямат достъп до аптека.
Как се справят с проблема в община Крумовград отговаря кметът г-жа Себихан Мехмед.
 
Как се снабдяват с лекарства жителите на вашата община?
При нас няма аптеки по селата и хората се снабдяват основно от аптеките в общинския център. В Крумовград имаме поне три аптеки и зареждането с медикаменти е добро. А иначе семейните лекари по селата правят необходимото, ако се наложи по спешност да се реагира. Бърза помощ също се включва. Общинските наместници помагат на възрастните хора, а имаме и лични асистенти. В техните задължения не влиза купуването и доставянето на лекарства, но те го изпълняват и това.
 
Получават ли хората във вашата община адекватна медицинска помощ?
 
Имаме общинска болница, която все още работи и се надяваме да продължи да работи. Тя, макара и само с три отделения, в момента функционира. Имат малко задължения, общината помага винаги. С решение на общинския съвет дофинансираме малко дейността на болницата.
Борим се, тази болница да остане. От общопрактикуващите лекари имаме незаети девет практики на територията на общината. Проблемът е основно в отдалечените села. Пациентите от тези места обаче са разпределени по други практики. В някои микрорайони имаме лекари, но в други – не, те се обслужват в Крумовград. Трудно е, защото общината ни е много голяма 840 кв.км и една „Спешна помощ” в двете посоки, това е много трудно. Полагаме усилия, да се справяме.
 
За какво не стигат парите в общината?
 
За много неща не ни стигат парите. Ако говорим само за тази последната година, бюджетът ни беше много натоварен, защото една наша административна сграда изгоря и трябваше да я възстановим. Иначе парите не ни стигат за най-необходимите дейности от типа на детски градини, училища, пътища и много други.
Сияна Севова, Стандарт
hard admin

*

Top