Себихан Мехмед контрира министър Трайков

Общественото обсъждане на Доклада за въздействие върху околната среда /ОВОС/ на бъдещата разработка на Ада тепе на канадската фирма Болкан минерал енд майнинг /БММ/ ще бъде направено след като Върховният административен съд /ВАС/ се произнесе по жалбата на община Крумовград против концесията, която Министерският съвет даде на фирмата през февруари. В такъв смисъл е писмото, което кметът на Крумовград Себихан Мехмед изпрати до министъра на икономиката Трайчо Трайков вчера.
Поводът да го направи е изявлението на министъра в предаването „Неделя 150” по програма „Хоризонт” на БНТ на 20 март , че обжалването на концесията от страна на общината е нелогично и вероятно зад това се крие частен интерес. Той нарекъл Себихан Мехмед „физическо лице, облечено във власт” /тя е избрана за кмет с гласовете на над 9 хил. жители на общината/, което се опитва да определя на кого да бъде дадена концесията.

Упреци, че възпрепятства работата на Министерството на околната среда и водите получила и от министър Нона Караджова.
Казусът с дадената на БММ концесия е доста сложен и спорен и предпочитаме да действаме след като магистратите се произнесат, подчерта Себихан Мехмед. В Закона за подземните богатства се изисква да има положително решение за приемане на ОВОС от Висшия експертен съвет към екоминистерството, за да бъде дадена концесия. В случая с тази за находището „Хан Крум” ОВОС няма, а този, който предстои да бъде обсъждан и приеман, е само за Ада тепе.

Спасов

*

Top