Себихан Мехмед: Никой не помни такова бедствие в Крумовград

За първи път, откакто живея в Крумовград, виждам река Крумовица да прелива по този начин. Местните хора казват, че не помнят толкова много вода

K-grad-3

Градът се намира в ниското и точно тук в реката се вливат три притока. Водосборът се увеличава откъм Токачка и откъм Елбасан дере.

Дъждът започна още в петък, в събота към 6.30 часа вече оставаше една педя до преливането на реката в лявата част на коритото. От страната на болницата водата заля всички ниви по поречието. Най-тежко беше в квартал „Дружба”. Там нивото стигна до огледалата на колите, паркирани пред домовете на хората. В момента нещата са под контрол, водата се оттече. В неделя късно вечерта възстановихме електрозахранването на квартала. Почистиха се мазетата и животът започна да влиза в ритъм.

Бедствието засегна дигите.

K-grad-4Най-важната, която се скъса, удари помпената станция на града. Осигурихме агрегати, изчистихме помещението и двигателите, очаквам най-късно до вторник по обяд помпите да започнат да функционират нормално. Заличена е дигата до нивите край Елбасан дере. Там всичко е изравнено и е под вода. Частично е отнесена и тази, която се намира на десния бряг до помпената станция от страната на Гулийка. Дигите по Крумовица са изграждани преди 30 – 40 години, най-новата – тази, която заля помпената станция, е правена през 90-те години.

Проливният дъжд активизира и много свлачища

K-grad-2като най-тежко в момента е на пътя, който води към село Лимец. От неделя пътноподдържащите фирми работят по възстановяването му. Очаквам до часове да го пуснем. На няколко места е прекъснат и пътят към бившата хижа на Крумовград. Свлачище има и по пътя Аврен – Черничево, krumovgradкойто е част от републиканската пътна мрежа и по него работи Областното пътно управление.

Имаме много прекъснати водостоци. Някои пътища и мостове са непроходими, паднали са и парапетите им. Търсим заобиколни маршрути, за да извозваме учениците и хората от пострадалите села. Срутена е и подпорна стена в училището в село Токачка.

Под постоянно наблюдение са потенциално опасните микроязовири, но засега ситуацията е под контрол. Най-радостното в цялата ситуация е, че нямаме жертви – нито хора, нито животни.

В момента не мислим за финансови ресурси

K-grad-1или затруднения, защото всички сме запретнали ръкави и работим. Ние ще вземем всички мерки, така че да осигурим най-необходимите ремонти, които трябва да станат. Впоследствие ще кандидатстваме с проекти към Междуведомствената комисия.

 

Вече сме информирали областния управител и имаме неговото уверение, че ще се работи дигите да бъдат възстановени. Всичката налична техника – фадроми, багери, тежки машини, в момента работи. Насочили сме ги към кариерата за облицовъчен материал до Голяма Чинка, където има отпадъчни скали. Багер разбива непотребните скални отломъци и ги караме на дигите, за да хванем по-здрави основи.

Ситуацията в момента е овладяна, работим съвместно

с всички институции. Сега реката е нормална зимна река и няма нищо общо с бедствието от почивните дни.

krumovgrad1

hard admin

*

Top