Седма година в Батковци се веят 32 национални флага

Първата европейска махала в България – Батковци край Момчилград вече близо 7 години се слави с националните флагове на държавите-членки на Европейския съюз. Първото знаме е окачено в навечерието на 2007 г. от Хасан Садък, бивш шофьор, строител и автотенекеджия.
Ентусиастът си е поставил за цел да прочува махалата по цял свят, закичвайки етнографския музей с всяко предоставено национално знаме. Най-големият му проблем е смяната на байраците, тъй като те избеляват и се износват с времето. Освен флаговете на 28-те страни от Евросъюза, се развяват и тези на САЩ и съседните на България държави – Турция, Сърбия и Македония. Под всяко знаме е поставена табела с информация за населението на съответната държава. Преди години посланиците на Белгия и Германия у нас са изпратили знамена, изявявайки желание лично да посетят родопското село.
„Омраза у нас няма към никого, независимо от етноса и религията му. Който и да дойде, ще бъде посрещнат по подобаващ начин с много обич”, споделя Хасан Садък. Смята, че общината има всички природни дадености и потенциал да развива селски туризъм. Възхищава се на темпото на работа от страна на общината и кмета на Момчилград Акиф Акиф. По думите му през последните години обликът на редица населени места на територията на общината значително се е променил.
Етнографският музей в махала Батковци набира популярност сред туристите, дошли да посетят светилището на Орфей при с. Татул и други културно-исторически забележителности в Момчилградско.
hard admin

*

Top