Секс, дрога и юмруци или вярата в успеха… Старите ценности са мъртви, да живеят новите!

Жельо МИХОВ

Разказ от момче, състезавало се в юношеските формации на кърджалийски отбор.
Ще спестим името му, клуба и спорта, защото по никакъв начин не искаме спортистите след него да бъдат обременени от постъпките на „батковците”. Това е просто действителността, чиято промяна по никакъв начин не може да се случи с мълчание. Тишината е златото на злото.

„Тренирахме много, но рядко бяхме първи, но сме печелили и срещу най-добрите. Причината е в манталитета, организацията и в самите нас.
По два пъти на ден съм ходил на тренировки. Боляха ме гърба, ръцете, краката, но най-радостното бе, когато ходим на състезания. Тръгвах с колелото към залата, за да се изпотя и изморя като вол, който е орал. После се връщах вкъщи схванат. Нямаше никакво значение какво бе времето, дали валеше дъжд, дали бе пек, дали има сняг. Всички момчета давахме максимума от себе си, защото идваше състезание. Голям кеф. Отивахме в друг град, спяхме в хотел и имаше нови неща, които се случваха. Не бяхме в града, в който знаем поименно дори и уличните кучета. Пушене, пиене, това беше удоволствието в хотела.
Винаги носихме със себе си „билки”. Нали се сещаш, от онези веселите. Познавахме се с момчетата от другите отбори, защото не играем помежду си за сефте. Ние вадим трева, те други неща за купон. Менкаме и всички се забавляваме, докато дойде време за мача. Всякакви „екстри” за хубаво прекарване. На другия ден се изправяме като противници. Който е в най-добрата кондиция след партито, той побеждава. В един мач набелязаха един съотборник, че все още е неадекватен и всички топки се изсипваха само към него. Побъркаха го-в ръцете, в главата, в тялото, чак им се примоли на една от почивките да престанат.

Минава турнирът и идват медалите-за някои има, за други не, но никой и не предполага какво се случва преди мачовете. Гледаме мъжете ,че не са прокопсали със спорт и на никого не му пука какво ще стане. Е, вярно, че е хубаво да си победител, но не става само с тренировки. Трябва и самочувствие. Ние го нямахме, защото то не идва с раздаване на фланелките. На нито едно от момчетата не му бе мечта да продължи професионално. Как да живее? Гледа мъжете как сутрин се редят за банички преди тренировка и най-тъпият да е ще знае, че така не може цял живот. И за това бе купон на състезание извън града. Говорили сме с други момчета от различни отбори. При тях е същото. А знаеш ли какъв готин мохабет се води като прекараш дима през дробовете и другите вещества през ноздрите? И все пак на другия ден винаги е било въпрос на чест кой ще си тръгне като победител. Много от нас са стартирали в този спорт с мечтата да бъдат част от истинския отбор и това да им стане професия. Още в юношеските формации обаче разбрахме, че не това ще е нашият път”, разказва С. К.


***

Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Другото е въпрос на време…
Часовниковата кула в Кърджали чука едва няколко пъти. В малките часове на нощта рядко се мяркат хора из улиците, но пък други все още не са приключили работния се ден.
Таксиметров шофьор обикаля с автомобила си в търсене на последни клиенти преди да се прибере у дома. Скука, писва му и е готов да сложи край на смяната. В този момент вижда компания, която напуска нощен бар в града. Разпознава приятел сред нея и спира автомобила с целта поне да си побъбри преди да се отправи към дома. Слиза от колата и се насочва към компанията. Заговаря авера си и… следва мощен юмрук в лицето от вървящото до него момче. Залита, усеща, че някой го приспъва отзад и се стоварва на земята. Събужда се сякаш след цяла вечност, но са минали само няколко минути. Откарват го в Спешно отделение. По-късно разбира, че му е ваден езика на улицата, което го спасява от задушаване. Атаката е направена от хлапета, току-що навършили пълнолетие. Тяхната трактовка за случилото се е кратко: „Не помним точно какво стана, ти май нещо рече на някой…”.
„Това ми казаха. Тези двамата, които ме връхлетяха. Вчера завършили училище и се правят на мутри. Добре, че хората с тях са се намесили и ми извадили езика, не ми се мисли какво щеше да стане иначе. Тези двамата ходят да помпят, мислят се за непобедими, вече имат и други подобни провинения. Единият бил спортист с много голямо бъдеще, разказват в града, но избрал да бъде гавазин в бар. Решили да си покажат възможностите с дружката си. След инцидента и двамата ми се извиняваха и

молиха да не ги съдя защото ще влязат в затвора. Вчерашни пикльовци, които се правят на мъже, но не могат да си понесат последствията. Затова ще си плащат. За всичко. Направили мускули, тренирали, за да се бият по улиците…”, разказва таксиметровият шофьор.

***

15-годишен обира апартамент заедно с „батко”, хлапета разбиват магазин, за да отмъкнат няколко кутии цигари и запалки. Непълнолетна прави секс пред камерата с гаджето си и споделя преживяванията си в социалната мрежа…
Това са само малка част от подвизите на „умъртвеното” откъм ценности общество.

„Не бяха три стека, а седем. Толкова откраднахме от павилиона. Щото бяха без бандерол останалите и затова собственикът не ги обяви пред полицаите”, хвали се тийнейджър от Родопите след като бил спипан за обир на магазин.
Случката става преди няколко години. Момчето се разминава с пробация след като възстановява щетите на магазинера.
„Беше купон в една вила. Свършихме всичко за пиене и пушене и отидохме до магазина. Беше затворен и разбихме прозореца. Взехме си какво ни трябваше и си тръгнахме. К`во толкова е станало?”, пита З. Според него човек не трябва да се лишава от това, което му се иска. „Пука ми, никой не може да ме пипне, ще правя каквото си искам”, довършва младежът.
„Значи когато някаква певица си е направила домашно порно става супер известна и я канят по разни предавания, а когато тийнейджърка го направи, е много лошо?!”, възмущава се ученичка от Кърджали. Тя и приятелките й пият кафе в заведение в центъра. Часът е около 9.00, а голямото междучасие е още далеч. Това обаче не им пречи.
„Човек трябва да е в крак с модата, а тя не е само в моделите на дамски чанти и дънки.
Живеем в различен свят и пробивът в него изисква жертви. След време подобни постъпки могат да донесат пари. Време е всички да осъзнаят, че т.нар. деца узряват по-бързо. Ситуацията е такава. На никого не му пука от голотията. Тя е навсякъде.
Порното залива нета, а скандалът продава всичко. Защо хората се възмущават толкова много, че някакви си са се снимали докато правят секс? Това са нормални работи. Значи няма проблем когато по телевизията разни пияници си развяват половите органи и всички им се кефят, а че мадама си е направила клипче за спомен се превръща в обществен проблем?! Никой не разбира, че живеем в най-лицемерното общество. Голотията е издигната в култ, аплодира се неистово, а после същите тези хора изнасилват собствените си страсти и предпочитания. Гадно е. Нищо толкова необичайно не се е случило. Всеки иска да се измъкне от калта и го прави както знае”, категорична е друга ученичка от компанията.

***

Тя просто е отличничка, на която веднъж седмично й се полага да купонясва до късно. Срещаме я в местната дискотека, където гостува звездата Криско:
„Важно е да отбележа, че купонът ми е до късните часове, а не до ранните часове на следващия ден. На следващия ден съм пак по задачи. Знам, че ще завърша с отличие, че догодина ще бъда студентка, че след пет години ще получава хубава заплата, че… Питате ме, дали нощният ми живот няма да се пресече с нощния живот на хора, които живеят ден за ден… Не, няма! В дискотеките има и много стойностни хора. А, и другите май също искат да се измъкнат от калта!“.

***

Да, всеки иска да се измъкне от калта. А тя е толкова лепкава, че задачата наистина е тежка. Щом „ВИП”-ове могат да го сторят, размахвайки смърдящи гащи за по няколко хиляди лева в ефир, защо и поколението на прехода да не успее със същите средства?
Никой не вярва в успеха, дошъл след много труд и пот. Вярва се в потните потници, голямата глътка, далаверата, смачкването на по-слабия…
В противен случай остават широките зеници и ноздри, както и евтиното „кино”.
24rodopi.com

На снимките:
Криско е дошъл в най-посещаваната дискотека в Родопите. Всеки, успял да влезе, се чувства ВИП
По килим от… салфетки

hard admin

*

Top