Село Бърза река изолирано, мостът е отнесен от река Перперешка (снимки)


Няма населени места без ток в Кърджалийско, нито бедстващи хора, има частично отнесени пътища и повишени нива на микроязовирите след падналите снощи обилни валежи, установи проверка на областния управител Илия Илиев в най-невралгичните точки на региона.

Без достъп е единствено село  Бърза река в община Черноочене, където водата е отнесла моста на р. Перперешка. Там Илиев, заместникът му Фейзи Бекир и началникът на Пожарната Христо Тодоров извършиха оглед на място. Проверени бяха още  микроязовирите в Люляково, Мургово, Жинзифово, Висока поляна, Македонци и Пепелище.
Между 60 и 70 л/кв.м е количеството на падналите валежи през последното денонощие. Около 20 са регистрираните произшествия, предизвикани от интензивните дъждове. Към 02.00 часа снощи вследствие на високата вълна микроязовирът в с. Македонци е прелял през стената, но впоследствие водата се отдръпнала и ситуацията е овладяна. В с. Горна кула, Крумовградско, реката е заляла помпената станция, а екипите на „Пожарна безопасност” са се намесили, за да изведат заседналия вътре помпиер. Двата водоема „Сливарка” 1 и 2, също в община Крумоврад, преливат през преливниците. В района на джебелското село Софийци пътят е компрометиран от валежите, но движението по него не е прекъснато. Между селата Тихомир и Кукуряк се е активирало свлачище, има и съборени на платното дървета, които се отстраняват от аварийно-спасителните групи. Има наводнен мост по пътя Кобиляне-Боровица, където движението става по обходен маршрут. Повишен е притокът на вода в реките Върбица и Крумовица от водосбора на река Арда, но няма опасност от преливане.
Има изровени пътни участъци, наводнени помпени станции, мазета, приземни етажи на къщи, детската градина в с. Три могили и стрелбището на Районното полицейско управление в Кърджали. Ситуацията е под контрол, няма заплаха за населението и инфраструктурата, констатираха проверяващите.
24rodopi.com
hard admin

*

Top