Село Малък Девисил има име на билка и 10 махали

Всеки обича своето родно село. Аз също обичам моето. Нарича се Малък Девесил, Крумовградско.

Ако ви кажа, че носи името на растение, което е и билка, и подправка – сигурно няма да ви изненадам. Има много други села, които носят имената на билки и подправки.

Ако ви кажа, че Малък Девесил е едно от четирите села в района на Аврен, които носят името на билката (заедно с Голям Девесил, Девесилово и Девесилица) – също няма да ви изненадам. Има и други подобни села в България.

Ако ви кажа, че в нашето село живеят 350 души, а от тях само 4 (четири!) са деца – също няма да ви изненадам. Обезлюдяването на селата в България, за съжаление, е факт на много места.

Но вероятно мога да ви изненадам, ако ви кажа, че нашето малко село има ДЕСЕТ махали. Да, точно десет са махалите, от които е съставено село Малък Девесил. Мога да ги изредя всичките. Ето ги: Централна, Кайряшка, Дуранска, Кейовска, Чуковска, Чавдарска, Пиндевска, Грамовска, Софуларка и Делелевска. Всички махали са разпръснати от централната махала поне на 2 км.

Малък Девесил не може да кандидатства в книгата за рекорди Гинес като селото с най-много махали. Чувала съм за друго село, което има повече.

Но и десет никак не са малко, нали?

 

Даниела ДАЙОВА, 10 клас

от клуба на младия журналист при ПГ по транспорт в Крумовград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap