Село мълчи за 200 тона отрови, не може да продаде капията

Живи и мъртви мълчат за 200 тона отрови край кърджалийското село Звиница. Местните жители ги смятат за основна причина за високата смъртност в селото. Както вече 24rodopi.com писа, в момента 10 човека в Звиница имат онкологични заболявания.

Почти всеки месец си отива по един тукашен. Имало е година, когато са погребали 19 души. Повечето си отиват от рак. Живите смята , че причината е в пестицидите с изтекъл срок на годност, които се съхраняват тук. Те обаче не протестират. Смятат, че ако се вдигне прекалено много шум, няма да могат да пласират капията която отглеждат и която ги храни. Мъртви и живи мълчат, въпреки страха от отровите.
В склад построен през далечната 1984 г. са струпани силно отровни пестициди, събрани от цялата област.Постройката е от желязо и бетон с площ около 700 кв.м. Има одушници с решетки, опасана е с висока ограда, на която са поставени предупредителни табели. Изградена е и шахта за поемане на дъждовните води и отвеждането им дерето.
„Докараха пестицидите с военни камиони и ги стовариха вътре. Запечатаха вратите на склада и ги завариха”, разказва бивш ръководител в някогашното земеделско стопанство. Той,както и много негови съселяни искат да запазят анонимност.Причината е,че темата за склада с пестициди е болезнена за местните жители.
Заварваме група младежи в читалището. Те са разделени на два лагера. Едните смятат,че пестицидите са причина за високата смъртност, другите, че това е следствие на радиацията от Чернобил. Сочат, че в близко село, хората също страдат от рак. Повечето обаче смятат, че складът е голяма заплаха за селото.
„Ако възникне пожар, ще бъде обгазен с отрови целия регион. При авария пестицидите могат да попаднат в реката и от там да стигнат чак до Марица”, изразяват опасения младежите.Те са недоволни, че никой не информира хората от Звиница, какво точно съдържа складът и какви са опасностите от него за местните жители.
Те казват още, че лятно време в селото се носи остра миризма, идваща от склада. Това кара хората да мислят,че с вонята в селото идват и отровни изпарения.Самата миризма отдават на отворените отдушници. Селяните смятат, че вятърът носи през тях отровни изпарения. Вследствие на тях пък върви и заболеваемостта.
Председателят на междуведомствената комисия Назми Мюмюн, който е зам.-областен управител подчерта, че пестицидите в Звиница се съхраняват по правилата. Мерките са съобразени с действащото законодателство. Още първите месеци на следващата година ще бъдат унищожени. Той похвали кметът на селото Ниязи Вели за мерките, които взема за безопасността. Проблемът е сериозен, както за населението, така и за нас в областна администрация. Ще продължим проверките до пълното премахване на пестицидите”, заяви Назми Мюмюн.
Георги Кулов, Петър Калчев
На снимката: След заразата от Нюкясълска болест по птиците в началото на годината, сега жителите на Звиница имат още по-голяма тревога – складът за пестициди убива хора
hard admin

*

Top