СЕМ потвърди, че „Справедливост“ получава лиценз за радио, но успокои: Няма да е само турско!

Съветът за електронни медии (СЕМ) опроверга внушението, че „първо радио, излъчващо на турски език, е на път да получи лиценз в България”. Според СЕМ – фактите, които неизвестно как и защо довеждат до това внушение, са следните:

•ФЕДЕРАЦИЯ СПРАВЕДЛИВОСТ – БЪЛГАРИЯ е подала 14 искания за откриване на процедури за провеждане на конкурси за радиодейност за различни региони в страната с посочване на една и съща точка на излъчване – гр. Кърджали. Това е право, което има всяко лице в страната и съгласно закона, СЕМ задължително, без да прави собствена преценка, изпраща запитване до компетентния орган – Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), относно наличие на свободен честотен ресурс.

•КРС трябва да вземе решение по запитването и само ако то е положително, биха могли да бъдат открити конкурсни процедури за радиодейност във въпросните региони. За момента такива конкурси не са обявени.

•Ако има наличие на свободен ресурс и бъде обявен конкурс, в него могат да участват всички желаещи, които отговорят на изискванията на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), като инициаторът на процедурата по никакъв начин не е привилегирован спрямо останалите. Конкурсите се провеждат с ясни условия, критерии и изисквания в прозрачни процедури като се спазват всички норми на Българската Конституция, законодателство и конкретно ЗРТ. Кандидатите се класират само според комплексната им оценка за изпълнение на конкурсните изисквания.

•В исканията на Федерацията никъде не е и не би могло да бъде посочено, че ще кандидатстват в евентуалните конкурси с проект за радио на турски език.

•ЗРТ в разпоредбата на чл. 12, ал. 1 ясно указва: „Програмите се излъчват на официалния език, съгласно Конституцията на Република България”, т.е. на български.
В порядъка на изключение в ал. 2 на същия член е предвидено, че „програмите или отделни предавания могат да бъдат и на друг език, когато:
1. се разпространяват с образователна цел;
2. са предназначени за български граждани, за които българският език не е майчин;
3. са предназначени за слушатели или зрители от чужбина;
4. се предават чуждестранни радио- и телевизионни програми.
Позоваването на някоя от тези хипотези от страна на евентуален кандидат в предполагаем радиоконкурс най-напред изисква убедителни доказателства, че тя е относима и осъществима в конкретния случай. В проведените досега от СЕМ конкурси няма лицензиран подобен проект. СЕМ приема за опасен израз на ниска гражданска култура превръщането на една рутинна процедура в етническа карта.

Ще припомним, че радиото на „Справедливост“ ще бъде базирано в Кърджали, но ще излъчва и в други региони на страната. Голяма част от предаванията ще бъдат на турски език, посочи лидерът на формацията Сезгин Мюмюн.

 
Новината от деня:
Първо радио, излъчващо на турски език, е на път да получи лиценз в България, съобщи “Труд”. Негов инициатор е Гражданското сдружение “Федерация Справедливост България” на Сезгин Мюмюнов.
На заседанието си на 9 август тази година Съветът за електронни медии (СЕМ) е решил с 4 гласа “за” да открие процедура за провеждане на конкурс за аналогово радио, което да покрие района на Кърджали, Ардино, Момчилград, Черноочене, Кирково, Джебел и Крумовград. Това на практика са всичките 7 общини в Кърджалийска област.
Сега топката е в Комисията за регулиране на съобщенията, която трябва да даде информация дали в поисканите общини има свободни честоти.
“Сдружението ще трябва да докаже, че в тези райони приоритетно има аудитория, чийто майчин език не е българският”, каза пред “Труд” шефът на СЕМ Георги Лозанов.
“Чакаме отговор от комисията за свободните честоти”, обясни вчера шефът на СЕМ Георги Лозанов. Ако се окаже, че за поисканите места има такива, следва конкурс, в който може да участват всички желаещи.
Според Закона за радиото и телевизията програмите или отделни предавания могат да бъдат и на друг език, освен български, ако са предназначени за хора, за които българският език не е майчин. “Ще трябва да се докаже, че в поисканите общини приоритетно има такава аудитория”, обясни Лозанов. Процедурата била на два етапа. Документите първо се разглеждали от експертна комисия, а след това и от СЕМ.

В сдружението “Федерация Справедливост България”, което иска да открие радиото, е и бившата зам. областна управителка на Шумен от ГЕРБ Дилбер Мехмедали, уволнена от Бойко Борисов преди 2 г. Пред “Труд” от централното ръководство на ГЕРБ заявиха, че участието на г-жа Мехмедали в инициативния комитет е в нейно лично качество и по никакъв начин партията не участва в това. “Скоро предстоят отчетно-изборни събрания и тя със сигурност няма да бъде сред преизбраните лица в организацията”, коментираха още оттам. Шеф на сдружението е Сезгин Мюмюн, който стана известен с писмото си до прокуратурата да възобнови делото срещу т.нар. възродителен процес.
 

hard admin

*

Top