„Сензацията“ на Овчаров – пещерата Утроба в Бенковски, е снимана още през 2006-та година

Бенковски и Златоград – в Долината на скалните хора!?
Четвърта в България пещера-утроба за свещени обреди, посветени на Великата Богиня майка, е в района на село Бенковски, обяви на пресконференция в Златоград археологът Николай Овчаров. Скалната ниша за свещени обреди е от времето на траките и се намира на метри от пътя през село Бенковски. Находката е забелязана преди две години от турист, но тепърва предстои проучването й.
Новата Пещера- утроба край Златоград е централна, на около 1.5 м. височина от земята и с дълбочина 11метра, отгоре цялата скала са шарапани, а отстрани са трите тракийски ниши, твърди Овчаров.
Реално откритието е цял комплекс от такива форми,обяснява археологът, който се прочу с проучването на открития от Иван Балкански скален комплекс Перперикон.
Наследникът на Балкански допълва, че датировката към момента сочи края на бронзовата, началото на ранно желязната епоха. Пещерата в Бенковски обаче е част от мега комплекс от скални находки от времената на траките и е свързана с култа към слънцето.
Според археолога, новата находка е елемент от един огромен комплекс от тракийски ниши, гробници, изсичания, светилища, всички те свързани категорично с траките. До момента са открити около 1700 Тракийските ниши на различни групи и те винаги сочат на изток или на югоизток, заради което се смята се че са свързани с култа към Слънцето.
Датират се 2-1 хилядолетие преди новата ера и са потвърждение на теоретическата постановка на професор Александър Фол за съществуването на храмове на Великата Богиня майка, в които прониква слънчевият лъч и символично опложда Земните недра.
Колкото по ниско е слънцето -декември и януари,толкова по-дълъг е лъчът и символизира оплождането. В новата пещера-утроба лъчът е 11 метра и прониква рано сутринта, и макар да е по-къс от този в пещерата край Ненково, който влиза точно на обяд, той е най-раннопроникващия от откритите до сега пещери.
В навечерието на античната нова година в края на декември се е пиело много вино, ритуалите продължавали няколко дни, а обредите символизирали зачеването.
Ст. н. с. Овчаров обяви, че ще започнат проучванията, а идеята е цивилизацията да се обяви за култура на скалните хора в Източните Родопи. Комплексът край Бенковски и Ягнево ще бъде най-западната точка, на изток ще стига до района на Маджарово, на юг е до Крумовград, а на север е до Асеновград, като в него влизат Перперикон и Татул.
„Имаме идеята тук да го наречем Долината на скалните хора и да го разработим като отделен маршрут свързан с Перперикон и Златоград. Тепърва ще разработим тази долина”, коментира археологът и добави, че готви книга заедно с геолог, заради уникалността на терена, който някога бил дъното на праисторическо море. Скалите са оформени от природата, а хората ги обожествяват, затова от траките та до днес местните правят ритуали против шарки, провират се през пещери за здраве и зачатие, допълва Овчаров. Той е работел и в пещерата Утробата край село Ненково, която бе открита през 1994 година и спелеолога от Кърджали Минчо Гумаров.
За пещерата, за която днес говори Овчаров, се писа преди повече 2 години. Тя се намира в източния край на село Бенковски, в скала с уникална форма. По скалите си личат още трапецовидни ниши силно изветрели от хилядолетията. Ориентацията на основната пукнатина е изток-юго-изток. Личат си следи от дообработка за удължаване проникването на лъча при изгрев по на север, за да се удължи периода на проникване Пещерата е дълбока 8 метра. Височина и е от 3 метра при входа до един метър в дъното. Вътрешната й повърхност е по-гладка в сравнение с другите пещери. Входът е на 3 метра от терена, но с малко помощ е достъпен. Открита е случайно по снимки направени във вътрешността й със светкавица. Публикувана е за пръв път през 2006-та година. Уникална е със своята изгревна ориентация, което предполага и разликата в ритуалите извършвани в нея.
Снимки: Архив на Wikimapia
hard admin

*

Top