Сензацията: На 30 октомври 1989-та Месут Йълмаз предложил на Тодор Живков турците у нас да останат с възродителни фамилни имена, но да носят турски собствени имена

Бившият турски външен министър Месут Йълмаз предложил на колегата си от София Георги Йорданов турците в България да бъдат с фамилни български имена, но собствените им да бъдат турски. Това се случило 10 дни преди да падне режима на Тодор Живков.
Сензационната новина съобщи някогашният политически съветник на Тодор Живков – Костадин Чакъров, в предаването „Всяка неделя” на Нова телевизия. В стремежа си да остане в програмното време, водещият Кеворк Кеворкян проспа новината и Чакъров не можа да покаже дори протокола от тази среща, която била осъществена в Кувейт.
На 30 октомври 1989 година в Кувейт се е състояла знаменателна среща между външните министри на Турция и България Месут Йълмаз и Георги Йорданов във връзка с Възродителния процес и заминалите за южната ни съседка десетки хиляди нашенци. Ще припомним, че така нар. “Голяма екскурзия” започна на 29 май 1989 година след обръщение на Тодор Живков. Турция затвори границата на 22 август с. г.
Перестройчиците в БКП се отнасяха към възродителния процес с голям ентусиазъм, отбеляза Костадин Чакъров.
“Петър Младенов непрекъснато говореше на Живков, че целият свят стои зад нас и непрекъснато го насърчаваше. Същото правеше и Андрей Луканов, но той стоеше малко по-настрана от случая”, каза Чакъров.
Според него турската директива е била да се стигне до сблъсъци и именно от турска страна са карали хората да напускат страната. “Живков каза на турския посланик – “Не ги гонете тези хора”, каза Чакъров. 
hard admin

*

Top