Сестра на „червена” евродепутатка блокира назначението на Муса Сеидахмед

Муса Юсуф Сеидахмед не е назначен за зам.-областен управител на Кърджали… наказателно. Общинският съветник от Кърджали е трябвало да заеме поста заедно с Назми Мюмюн на 2 юли, но заради отказ на ДПС да подкрепят сестрата на евродепутатка от БСП за шеф на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) социалистите решили да „замразят” важни назначения на хора от движението. Става дума за Румяна Тодорова, която е сестра на Илияна Йотова.
Това разкриха за 24rodopi.com източници и от ДПС, и от БСП, по повод публикацията на всекидневника „24х7 Родопи” „Мистерията с назначаването на Муса Сеидахмед”. Втора седмица се бави назначението и на бившия кмет на Черноочене Неджатин Салим за главен секретар на Областна администрация, която в момента се ръководи от хората на БСП – Бисер Николов и Назми Мюмюн.
БСП смята, че Румяна Тодорова (на снимката) трябва да оглави отново НЗОК. Тя беше единствената издигната кандидатура, но минути преди да изчете крайния срок в понеделник ДПС номинира д-р Динчо Генев, шеф на Асоциацията на лекарите, работещи в болничната помощ и шеф на болницата в Харманли. От две седмици от движението предупреждавали, че Тодорова не е подходяща за поста, но социалистите били непреклонни и дори „извивали ръцете” на коалиционните партньори с блокирането на назначенията в Кърджали.
Тодорова и Генев ще бъдат изслушани от парламентарната здравна комисия днес. Те ще представят концепциите си за управление на касата.
Постът управител на НЗОК остана овакантен, след като миналата седмица парламентът отстрани предсрочно досегашния й шеф Пламен Цеков.
Румяна Тодорова започва кариерата си в здравната каса през 2004 година като зам.-шеф на регионалната структура в София-област, а след това заема директорски постове в дирекции на НЗОК.
През 2006 г. става зам.-директор на НЗОК по лекарствата и контрола, а след това и временно изпълняваща длъжността директор, след като тогавашният шеф на институцията Иван Букарев стана съветник на здравния министър Радослав Гайдарски.
По-късно през същата година спечели и конкурс за директорския пост.
През 2009 година, отново след конкурс, получи още един мандат като директор.
След идването на ГЕРБ на власт тя подаде оставка с мотива, че й е оказван политически натиск.
Динчо Генев е управител на общинската болница в Харманли и председател на Асоциацията на лекарите от болничната помощ.
Той бе сред основните критици на политиката на ГЕРБ в болничната помощ – въвеждането на ограничени бюджети за болниците, неритмичното изплащане на средства и др.
hard admin

*

Top