Сещат се за децата

  • Местен бизнесмен и стоматоложка предоставиха първите нови придобивки на заведението от години насам

"Росен ДЕЯНОВ
Първо дарение в 23-годишната си история получи детската градина “Вела Пеева” в крумовградското село Поточница.
Роденият в селото собственик на фирма “Ада Колор” ЕООД Себахтин Мустафа подари печка с твърдо гориво. Бизнесменът предостави на селото още 19 печки, които бяха раздадени на училището и на възрастни хора. 15 столчета за малчуганите набави стоматологът от Крумовград Хафизе Осман.
За първи път от създаването й през 1985 г. обърнаха такова внимание на детската градина, сподели директорката Павлина Вълчева. Надяваме се някой да ни оправи външната врата, защото е паянтова. Отваря се при всеки полъх на вятъра.
Като забравени сме. Не можете да си представите с какви стари столчета разполагахме. На няколко пъти поискахме от общината да ни купят автоматична перална машина. Сега “леличката” в детската градина пере на ръка или носи прането у дома, въпреки че не е редно. Един телевизор също не ни върши добра работа, каза още Павлина Вълчева.

източник: в. Нов Живот
информация: [link=https://krumovgrad-bg.com]https://krumovgrad-bg.com[/link]

Детската градина “Вела Пеева” посещават 15 деца. Те са от селата Поточница, Морянци, Студен кладенец, Ковил и Красино. За тях се грижат две учителки, жена от селото, която съвместява на половин щат длъжностите на готвач и “леличка”, и един домакин. Директорката живее в Крумовград и пътува всеки ден. Вечер обаче автобуси няма и Павлина Вълчева разчита на автостопа. Случвало й се е да маха с ръка по час и половина на пътя.
Имам колежка, която също живее в Крумовград, та не съм сама. През топлите месеци не е страшно, но през зимата мръзнем, твъри Вълчева.
Кметът на Поточница Мухсин Мехмед също споделя, че не се обръща достатъчно внимание на селото. В кметството например имат нужда от ксерокс, но няма кой да им го купи.
В архива пазим регистрите на 10 села от 1914 г. насам. Когато ни поискат даден документ, се налага да ходим до Крумовград или до Стамболово, за да го преснимаме. За компютър изобщо не смеем дори да мечтаем, казва Мехмед.

hard admin

*

Top