Симеон Дянков и Муравей Радев в садо-мазо за случващото се в Гърция! За какво точно се карат Атина и ЕС, ще полудеете

Бивши български финансови министри активно коментират ефектите от гръцкия референдум. Критикуват премиера Алексис Ципрас, финансовия министър Янис Варуфакис, целия гръцки народ за случващото се в момента. Дават акъл „на килограми”. Демек, вижте ни какви сме експерти!
Е, видяхме ги!
Муравей Радев още го наричат „Министър Фонд „Работна заплата”. Сиреч, каквото бил в предприятието преди да влезе в политиката, с тази си форма и познания движеше финансите на България и в правителството на Иван Костов. Помните ли РМД-тата? Коментара е излишен.
Симеон Дянков, уволненият от Бойко Борисов финансов министър, пък е още по-критичен. Прави на пух и прах политиката на харчове на Атина, а самият той ще се запомни най-вече с „мачкането” на бизнеса в България. Той завъртя схемата с един милиард и 400 милиона лева, които взе “назаем” от парите, събирани за здраве. От този трансфер Здравната каса още куца, а реформите в здравната система в България са обречени да останат само на книга.
Откъде изпълзяха и за какво Радев и Дянков? Дори се пробват да оборят аргументираните тези на носители на Нобелови награди за икономика. Сякаш някой снима само-мазо за гръцката криза и е доволен, че е намерил най-подходящите актьори!
24rodopi.com
Яко гръцко
(за какво точно се карат ЕС и Гърция, ще полудеете)
Няма да повярвате за какво точно се карат Европа и Гърция.
Титаничният сблъсък е за неща, които у нас са просто кратък бланк в новините.
Давид и Голиат се карат за неща, които у нас са кратки информации или нечетими дълги официални интервюта, които никому не правят впечатление.
Същите неща се случват и у нас, но ние не реагираме. Не ме питайте защо.
Просто искам да дефинирам страшната, зловещата разлика между българи и гърци. Наш народ – техен народ. Както и наши политици, и техни политици.
В живота трябва да имаш кураж да се дървиш. Така може и да победиш. Ако не победиш – поне ще умреш като боец. А не като жертва.
Това са точки от меморандума, оспорван от гърците. По някои от тях има съгласие. Но примерът ще ви покруси. Ето го:
1. От 2025 година пенсионната възраст на всички работници да се повиши на 67 години.
У нас това не е проблем. Скучни и протяжни коментари по същата тема, тук таме Фейсбук псувни. Но гърците яко са се запънали. Яко гръцко звучи.
2. Да се увеличат здравните вноски на пенсионерите от 4 на 5% (те ще бъдат взети от техните пенсии).
Един процент? И затова ревете? Ела да видите как у нас един процент не вълнува никого. Но яките гърци не трепват и оспорват. Знаете ли защо? Защото, ако политиците им отстъпят, гърците ще се вдигнат. У нас един процент винаги се тълкува като капка ракия – нито ще те напие, нито ще изтрезнееш. Процент за свинете, дайте им го, какво толкова.
3. Увеличаване на здравните вноски на работниците от 4 на 5% (те ще бъдат взети от заплатите им).
Същото е и в предложението на ЕС-МВФ-ЕЦБ.
Един процент? Гърците явно са дребнави. Ние сме дашни. Колко му е да се наведеш с още един процент? Не е много. Ебаси яките гърци.
4. Намаляване на държавния бюджет за пенсиите: с 0,5% от БВП за 2015 г., с 1% от 2016 г.
Същото е и в предложението на ЕС-МВФ-ЕЦБ.
Половин процент? Защо ми губите времето.
5. Повишаване приходите от ДДС до 0,93% от БВП.
Това много ли е? Нито един журналист или политик няма да може да обясни. А, който може да го обясни на български ще излъже, ще ни обърка в зависимост от зависимостите си. Експертите у нас се хранят на евро-ясли. Значи е много. Ужасно много е, обаче, гърците са полудели за някакви си 0,93 от процента. Смях до смърт.
6. Увеличаване на ДДС до 23% за консервите и пакетираните храни, до 13% за основните храни, тока и хотелите, до 6% за лекарствата и книгите, до 23% за всички останали стоки.
Същото е и в предложението на ЕС-МВФ-ЕЦБ.
Още едно смешно нещо. На тях, гадните гърци, не им и хрумва, че може да се увеличи ДДС за нещо. А у нас не ни и хрумва, че ДДС може да се намали за нещо. Гърците са от Марс. Българите – от Венера.
12. НЕ трябва да се налагат такси на корабособствениците.
Глупости. Ама ние кораби нямаме.
Този спор, който клати планетата звучи като яко гръцко.
Приятно е да знаеш, че има хора, които се карат за някакъв процент.
Дайте им го бе, стисни и стипци, дайте си процента, ние тук всеки ден някой ни взима процент в новините – к’во, нищо ни няма.
Нищо ни няма. Нищо ни няма. Нищо ни няма. Нищо ни няма.
Мартин Карбовски, „Лентата”
hard admin

*

Top