Симеон Дянков: 1.Аз спасих България от фалит! 2.Безработица има в цяла Европа! 3.Бедни сме заради 60 години социализъм!

В тежка финансова ситуация управлявах бюджета на държавата и много хора казваха: можеше това, можеше и другото, факт е, че 2009-та, 2010-та и 2011-та държавата беше пред банкрут и ако не бяхме толкова дисциплинирани отдавна да сме банкрутирали. Това заяви пред Бгнес бившият финансов министър Симеон Дянков.
Той получи почетни плакет и грамота от директора на НИМ на тържество по случай 40 г. от създаването на музея. Радостен съм, че успях първо да възстановя и запазя финансовото здраве на държавата, затова нямам никакви причини да се сърдя на когото и да било, добави той. Продължавам в следващото поприще – няма да съм в политиката, отбеляза Дянков.
На въпрос как ще коментира днешните драматични констатации на наблюдателите от ПАСЕ, че у нас има ужасяваща бедност, а безработицата се е увеличила два пъти през последните 4 г. Дянков извади непоклатим аргумент: безработицата в цяла Европа се е увеличила над два пъти. Това са фактите в една тежка икономическа криза, отсече той. А бедността в България е ужасяваща, защото сме почнали от много ниско ниво и 60 г. социализъм /комунистическото управление в България е от 1944-1989, т.е. 45 години – бел.ред./, в момента, в който вървим напред с център-дясно правителство ще просперираме, но не може да стане всичко наведнъж, каза Дянков.
На директен въпрос дали е оставил държавата в добро финансово състояние той отговори с утвърдително: не го твърдя, то се показва от много външни анализатори, то е факт и от цифрите – те не лъжат.
На въпроса дали си отива обиден от политиката Дянков отговори, че отдавна е заявил, че няма да е в листите на ГЕРБ за предстоящите избори. Не съм член на ГЕРБ и никога не съм бил, в листите трябва да са хора, които работят на местно ниво, моята задача е експертна, аз съм финансист, посочи той.

—————————————————————–
Намери бързо и лесно нов автомобил!

hard admin

*

Top