Синдикалисти: Референдумът ощетява училищата в региона

Референдумът за АЕЦ „Белене”, чийто резултат няма да мине, ощетява училищата в региона. Това алармираха от Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

В повечето училища в областта ще се образуват избирателни секции и ще бъдат необходими разходи за извънреден труд на персонала.

„И в събота, и в неделя, ще трябва да бъде осигурено отопление, което в някои училищни сгради достига до над 5000 лева. Нека не забравяме и разходите за електроенергия са почти два дни”, твърдят от конфедерацията.

Синдикат „Образование” има сигнали от училища, които осигурявайки стационарен училищен телефон, за деня на избора, след това са плащали сметки от по над 150 лева.

Полагайки извънреден труд, работилите в училищата, трябва да почиват следващия ден, което автоматично генерира средства за заместници.

Напълно изключено е референдумът за втора ядрена централа да има валиден резултат, гласят прогнозите на социолозите.

Избирателите, които ще излязат да дадат своя глас на 27 януари, ще бъдат под 1 млн., което не е достатъчно, за да се мине определения по закон праг за легитимност на референдума. По закон, за да е валидно допитването до народа гласувалите трябва да бъдат не по-малко от последните парламентарни избори, като през 2009 година до урните отидоха над 4,2 млн. души.

hard admin

*

Top