Синдикат „Подкрепа“ бие тревога за Кърджали след решението за 4-часово работно време в „Бентонит“ и заплати "половинки"

„Постигнато е споразумение и със синдикатите, но ситуацията в града става все по-безнадеждна след закриването на ОЦК и високия ръст на безработицата в региона”, заяви регионалният лидер на КТ „Подкрепа” Магдалена Ахчиева пред Бгнес.

Както вече 24rodopi съобщи, над 180 работници в завода за бентонит в Кърджали преминават на 4-часово работно време и ще получават по половин заплата в продължение на 3 месеца. Решението е било огласено пред работещите на общото събрание, състояло се на 19 март.

Аргументите на ръководството на завода за свиването на работния режим и на заплатите е липсата на пазари за продукцията. За възникналата криза няма уведомление в Инспекцията по труда, ако такова се получи, ще назначим проверка, обясни директорът Костадин Стратиев. Работници изразиха тревога от предстоящи съкращения, каквито вече са правени преди близо 2 години.

През 2005 г. бентонитовият завод бе закупен от гръцка компания със сходни производства като цимент, стъкло и други минерални продукти. Тогава той получи името Ес енд Би индъстриал минералс АД /SB Industrial Minerals/.Предприятието се развива от 1951 г. с традиции в добива и преработката на нерудни полезни изкопаеми – азбест, слюда, фелдшпат, талкомагнезит, бентонит, перлит, зеолит.Това е единственото предприятие в България с подобни производства. Бентонитите се използват за котешки постелки, сондажи, в нефтопреработването. Фирмен анализ надружеството от 2011 г., публикуван в сайта, показва силно намаление в приходите и печалбите. Още тогава е регистриран спад в приходите с 9,60%, а сривът в печалбите от дейността е 54,11%. Финансовият резултат се е изменил с минус 54,39%, финансовата рентабилност /печалба/капитал/ от 11,06% е паднала до 5,39%, а икономическата /печалба/активи/ – от9,29% на 4,40%.

hard admin

*

Top