Скандалният Манчев: В семейството на моя зет има 6-ма висшисти, нямат ли право да бъдат предлагани на някакви постове?

30 души в списъка на кирковското БСП за началници, след тях и мъжът на лидерката Бойка Арабаджиева
 
„В семейството на моя зет има шест души висшисти. Нямаме ли право да предложим един такъв човек? Нашите деца, след като ние сме активисти на БСП, нямат ли право да бъдат предлагани на някакви постове? Какъв е проблемът? Още повече, ако отговарят за съответните професионални цензове и т.н. характеристики и качества, какъв е проблемът?”, пита скандалният зам.-председател на БСП в Кирково Димитър Манчев (на снимката).
Както първи 24rodopi.com писа, Манчев подаде оставка и нападна лидера си Сергей Станишев заради назначенията в смесените региони, които ощетявали БСП за сметка на ДПС.
Няколко дни по-късно народният представител потвърди новината на 24rodopi, че протестът на Манчев е от личностен характер и той иска да назначи зет си за началник на „В и К” в Кирково.
Списъци с кандидати за работа се прехвърлят в партийните централи, твърди бТВ. Кадруването започва от общинските организации, които предоставят поименно на областните си ръководства кой трябва да бъде назначен. Именно такъв един списък се оказа в основата на скандала с кадровата политика на БСП, започнал от Кирково. В Кърджалийско кадруването е поверено на общинските организации на БСП. Списъци с имена се изпращат на областното ръководство, което преценява и назначава. Това разказват социалистите от Кирково, в чийто списък има 30 души.
Сред тях е и зетят на Димитър Манчев – социалистът, който пръв се обяви срещу кадровата политика на партията и беше обвинен в битовизъм.
Зетят отрича да му е предлаган пост, но признава, че заплатата няма да му е излишна. „Мисля че бих приел – да. В частния бизнес стана много трудно”, казва Владимир Хаджиев. Наред със зетя на Манчев, в списъка първоначално фигурира и името на съпруга на общинската лидерка в Кирково, която също подаде оставка, възмутена от кадруването в партията.
„Моят мъж ми се смее. Аз, като казвам тези неща, че в крайна сметка ще пледирам и той да има някъде възможност да почне работа, той ми се смее. И казва: „Аз съм убеден, че твоите партийни другари няма да ти подадат ръка”, твърди Бойка Арабаджиева.
Наред с имената на роднини обаче, в списъка влизат и хора, за които партията се оказва единственият шанс за реализация. Те не желаят постове и нямат претенции дали ще са шофьори на линейка или чистачи.
На социалистите се е надява и Маруся Чакърова, която е специалист в транспортния бранш, но вместо това шие в местната фабрика. „Аз си мислех да, че ще излезе нещо хубаво, но не съм очаквала, че до такава степен ще се разочароваме от всичко”, казва жената.
Заради излъганите надежди на тези хора, цялото общинско ръководство на БСП-Кирково подава оставка. Вкупом напускат и партийните секретари от селата. „Подаваме оставка. От 4-5 години ДПС-то не дава никакъв член от БСП-то някъде да влезе на работа”, оплаква се партийният секретар в село Чекаларово Севдалин Татаров.
„Пука ми и затова говоря с глас. Ама с висок глас говоря, че БСП в крайна сметка трябва да загърби егото си. Искаме нещата да се случват така, както го правят другите партии”, казва Бойка Арабаджиева.
А Димитър Манчев, който постави началото на бунта, е на път да скъса и партийния си билет след половин живот, отдаден на социалистическата идея. „Да ни упрекват в това, че сме службогонци, лично аз тези 24 години в БСП нито постове съм искал, нито съм претендирал. Нито за депутатски, нито за областни управители, нито за директорски, нито за някакви други позиции. Обидно е, защото не се разчопли в проблема, в същината на проблема, а се хваща с един единствен пример, с който иска едва ли не да ме унижи, да ми затвори устата. Няма да се случи”, категоричен бе Манчев.
В БСП Кирково членуват 130 души. На последните избори от родопската община левицата получава 1080 гласа. Тя е трета политическа сила в Кирково.
hard admin

*

Top