Скандалният писател Христо Стоянов: Да питат Боян Саръев защо лежа в психиатрията!

Христо Стоянов е един от най-скандалните български писатели. През 1989 г. е имал заповед за интерниране от Смолян, а също и паспорт за чужбина, за екстрадиране от страната, заради стихове, посветени на Тодор Живков, както и за неговото гражданско поведение и позиция. След 1989 г. е многократно съден за журналистически публикации и заради „помашките” си книги „Скритият живот на една помакиня” и „Рязаният поп”. Заради романа си „Копелето – Евангелие от Юда” беше и отлъчен от църквата. Анатемосал го Ловчанският митрополит Гавриил, който по времето на соца бил игумен на голям наш манастир, а в покоите му висял огромен портрет на… Тодор Живков. В момента Христо Стоянов живее във Варна.
В ексклузивна изповед пред „ШОУ” той разказва шокиращи истории от своя живот – как е написал скандалните си книги, как се ставаше доносник на ДС, какво значи да те интернират в София преди промените с 500 лв. и още прелюбопитни случки.

– Христо, какъв всъщност беше поводът да напишеш скандалната си книга в три части „Скритият живот на една помакиня”, „Рязаният поп”, „Братът”, за която те съдиха?
Работех във в. „Новинар”, когато стана историята с момичето. То роди в един пансион в Смолянско, в тоалетната, и удуши бебето. Сложило го в един сак, прибрало го в нощното си шкафче и… ляга да спи! Тя е помакиня. По кръвта откриват, че е имало раждане. Отидох в болницата, говорих с нея… И вече не можех да не напиша тоя роман – „Скритият живот на една помакиня”! Не го издаваха дълго време. Написах го 1992 година, издадоха го 1999 година лятото! 7 години този роман нямаше издател! Езикът беше нов за българската литература, структурирането на романа беше ново… След това написах продължение – „Рязаният поп” и „Братът”.

Прототип на рязания поп е Боян Саръев

Не го крия и тогава не съм го крил, защото смятам, че това е едно от най-негативните явления в нашето съвремие. Всъщност този човек не християнизира помаците, той просто ги преименува, защото 90 процента от тези, които той уж е кръстил, са приели български имена, но на ислямския принцип на именуването! Те са примерно Карамфил, Бисер, Седеф… Те не носят имена на светци. За да може да гъделичка българското национално мислене, Саръев казва: „Аз българизирам помаците!”. Ти не можеш да твърдиш, че някой, като не е християнин, не е българин! По време на криза национализмът в този си вид, като при Боян Саръев, като при Волен Сидеров и някои други, е най-конвертируемата валута! А всъщност национализмът не трябва да е повод да спечелиш 2 лева или 5 лева отгоре, национализмът е начин на мислене!
Освен това Саръев превърна една черква в хотел – „Св. Йоан Предтеча” има хотелска част. Манастирът може да има хотелска част, но не и черквата! Нека някой да го попита защо е уволнен дисциплинарно от милицията! И не лежи ли след това в психиатрия, за да избегне съдебно преследване? Помоли ли се на Господ да му прости греховете?! Много са тъмни там нещата!
– В „Скритият живот на една помакиня” наистина има доста вулгарни и цинични епизоди… Пример – в него описваш как момичето мастурбира с една щафета салам, след което… я сервира на масата на баща си!
Самият роман поиска този начин на писане! Той не можеше да бъде написан по друг начин! Това беше бунтът на това момиче, на един 15-16-годишен човек, който се бунтува срещу властта на родителя! А това става или чрез секса, или чрез наркотиците.
Помакинята, излезе ли от общността, тя се опитва да се впише в останалото общество. И, честно казано, се разпасва! Това е характерно за 90 процента от тези момичета, когато излязат от средата си. Непрекъснатото тъпчене в семейството на жените води до това!
– Кой образува дело срещу книгата и за какво?
Тогавашният окръжен прокурор на Смолян Георги Крумов образува следствено дело за порнография срещу „Помакинята” и „Рязаният поп”! Тогава вече пишех „Братът” – третата част на романа.
В „Братът” става въпрос за едно момче, което е изнасилено на 7-годишна възраст от трима помаци. Последният му набива бутилка в ануса с шут! След това него го изключват от няколко училища, защото то се нааква и напишква! Просто не може да се задържи, защото е със скъсан анус… Това е реален случай в Смолян, в кв. Устово! След 7 години дела изнасилвачите ги осъдиха на 60 лв. глоба общо!
Много ми е интересно това, че този прокурор Георги Крумов, който внесе иск за 60 лв. обща глоба срещу изнасилвачите на това момче, заведе дело за книгата ми за порнография!
След време направих журналистическо разследване – същият този прокурор беше присвоил 68 хил. лв. – взимал на заем – не връщал, принуждавал бизнесмени да му носят в прокуратурата пари… Имаше дело срещу него, искът беше за 2 г. и половина! Аз съм единственият, който вкара в съдебна зала прокурор с журналистическо разследване!
В момента той е в старчески дом!
– Какви бяха мотивите за делото срещу теб?
Мотивите бяха… странни! Един от тях беше, че в романа съм употребил думата „сперма”! Това беше едно от “доказателствата”, че романът е порнографски! Имаше тройна експертиза от БАН! Думата „сперма” я има и в Корана! Целта на порнографията е да възбужда! Моят роман отвращава!
Георги Крумов каза на помаците в Смолян: „Държавата е с вас, разкъсайте го!” Тогава те ми избиха 32 зъба! Някои написаха, че аз сам съм си строшил прозорците и сам съм си избил зъбите!
Но полицията в Смолян тогава страшно ми помогна.
Това дело беше приключено поради липса на престъпление, т. е. реши се, че няма порнография! Половин година нямах право да напускам града, през това време ме биеха, нямаше къде да отида… Имаше изявления в пресата от окръжния прокурор как аз мразя помаците и колко нормално е да скочат да ме бият! Че е нормално да бъде бит човек, който е написал такава книга, твърдеше прокурорът!

Цялото интервю – тук

hard admin

*

Top