Скандално разкритие: 15 милиона лева, отпуснати от Лондон за завод край Кърджали, изчезнали!

15 милиона лева, които били предназначени за завод за битови отпадъци край Кърджали, са изчезнали мистериозно. Парите са били отпуснати от английското правителство на България по предложение на английското посолство у нас.
Британските дипломати са изискали финансирането на проекта след оповестен доклад за наличието на тежки метали в кръвта на децата от Кърджали. Това съобщи пред медицински работници в града край Арда един от най-титулуваните български учени проф. Мария Златева. Тя не посочи при кое правителство трябвало да се усвоят средствата и да се изгради заводът, но било преди повече от 10-12 години.
Проф.Златева е микробиолог, най-добрият ни еколог, носител на званието учен на годината за 2002 г. на американски и институт и носител на награда на ООН за екология за 2011 г. Тя е и шеф на асоциацията на жените-изобретателки в България. Проф.Златева е била и член на Висшия експертен съвет и е инспектирала проекта за завода за преработка на битови отпадъци, финансиран от британското правителство. Вместо построен завод, експертния съвет установил, че край Вишеград има огромно сметище, а цялата околност е затрупана с найлонови торбички. Сметището е трябвало да бъде рекултивирано като върху боклука се насипе слой от 30 см.пръст. Нищо подобно. Върху сметта е бил нахвърлян пласт от 2 см. При скандалната ситуация проф.Златева предложила на англичаните да платят по 20 лева на местни роми да разчистят найлоновите торбички и пластмасови отпадъци в околността.
Според най-титулувания еколог в Европа страната ни ще трябва да плати 6 млрд.лева за депа за битови отпадъци. Вместо това могат да се изградят заводи за тяхната преработка, което ще излезе много по-евтино. Един завод излиза около 30 милиона, посочи Златева.
Тя, като член на Висшия експертен съвет, е гласувала за прокарването на Оценките за въздействие върху околната среда на златодобивната инсталация на „Горубсо” и на новия цинков завод в Кърджали. Според нея по добре е да се търси баланс между екология и стандарт на живота, отколкото да имаме гладуващо население и девствена природа.
Георги Кулов
hard admin

*

Top