Скандал! Изселническа организация обяви, че ген. Делов не заслужава да е почетен гражданин на Кърджали, прогонил хиляди турци от родния им край!

Генерал Васил Делов не заслужава да бъде почетен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Кърджали”, се казва в разпространено днес обръщение на Федерацията на турците от Балканите, със седалище в Одрин.

Така нар. „Освободител на Кърджали” е прогонил преди 100 години хиляди турци от родния Кърджалийски край, твърди лидерът на Федерацията Зюрфеддин Хаджъоглу.

Научихме, че за даването на званието подкрепа дават и голяма част от общинските съветници на ДПС, които са етнически турци, твърдят от Федерацията.

Дори Общинският съвет да гласува решение, с което ген. Делов да получи посмъртно званието „Почетен гражданин на Кърджали” , в съзнанието на българските турци, а и на всички турци на Балканите, той няма да присъства като офицер с достойнство, се казва в обръщението. В същото време съветниците „турци” не бива да забравят, че ще носят отговорност пред историята и народа, предупреждават от организацията, която има офиси в няколко турски града.

Ще припомним, че на 21 октомври на тържествена сесия на разпоредителния орган на Кърджали ген. Васил Делов посмъртно ще бъде обявен за почетен гражданин.

hard admin

*

Top