Скандал около избора на нов директор на театъра! Археологът Овчаров и ортакът му Савчов с анонс към министъра: Димов – директор, 1 млн. лева – към твоите хора

Тежки обвинения си отправят лобитата на кандидатите за директор на театър „Димитър Димов” в Кърджали, разкриха за 24rodopi източници от министерството на културата.
Във ведомството, оглавявано от Вежди Рашидов, в понеделник приключи последният етап от конкурса, в който участваха трима души – досегашният директор Пламен Панев, гравитиращият около сдружението „Перперикон Мелпомена” Димо Димов и режисьорът Виктор Бурилков.
Резултатите трябваше да бъдат обявени до края на седмицата, но заради скандалите най-вероятно името на победителя ще стане ясно другата седмица.
Пламен Панев бе сочен за фаворит заради добрите резултати досега и високата оценка, която получи преди два месеца от ръководството на министерството. Отделно за него лобира и режисьорът в театъра Димитър Игнатов, който е близък с Рашидов.
В последните дни обаче особено активни станали ортаците в сдружение „Перперикон Мелпомена” Петър Савчов и археологът Николай Овчаров, които предприели тактика за „пробив на свързания със сдружението Димо Димов”. Ще припомним, че сдружението усвоява всяко лято държавни и общински средства за организиране на фестивал в Кърджали.
„Нещата са много грозни. Опитват се да внушат, че министърът ще назначи Димов, защото уж бил член на ГЕРБ в Кърджали. Още по-грозно е да се тръби из Кърджали, че видите ли, лицето Х ще стане директор, защото ментор му е Овчаров, който пък се сближил с Рашидов покрай обещаните 1 000 000 лева за Перперикон. Отвратително е, когато из коридорите на министерството се препредават думи на археолог, че хора от кръга на министъра ще участват в усвояването на тези пари. Комисията работи и никой не се интересува кой каква партийна книжка има и кой на кого обещава рушвети”, разказаха от министерството.
„Гвоздей” в представената от Димов в понеделник концепция за развитие на театъра в Кърджали бил… развитието на фестивала „Перперикон”.
От документите на сдружението стана ясно, че Димов е получавал средства в почти всички издания на фестивала.
От ГЕРБ в Кърджали отказаха коментар по темата, но подчертаха, че Димо Димов не членува в партията.
hard admin

*

Top