Скандал! Федерация пише на премиера Орешарски: Миланов е участник във "Възродителния процес", не става за областен управител

Правозащитната федерация “Справедливост-България” изпрати писмо до премиера Пламен Орешарски, в което се обявява срещу евентуалното назначение на Милан Миланов за областен управител на Кърджали. От „Справедливост” твърдят, че Миланов е участник във „Възродителния процес” и дори е бил идеолог на БКП в община Кърджали. Писмото е изпратено и до медиите.
Освен, че сочи Миланов за „възродител”, Сезгин Мюмюн – председател на Гражданска организация „Федерация Справедливост-България” пише на Орешарски, че „се надига обществено недоволство срещу спрягането на името на Миланов за областен управител на Кърджали”.
„Съдебното Дело № II – 048/ 1999 г. по описа на СОВП за т. нар. „Възродителен процес” в пълно противоречие с принципите и нормите на Правото на Република България на Европейското право и на Международното право, „се разследва” вече повече от двадесет години. Почти всички от архитектите и високопоставените служители от репресивния апарат на тоталитарния режим, които са организирали и осъществили насилствената асимилация на българските мюсюлмани, така наречения „Възродителния процес”, вече не са между живите.
Всичко това, се отразява изключително негативно върху правата на пострадалите лица (жертвите на престъпленията) и в крайна сметка има характера на отказ от ефективно Правосъдие”, се казва още в писмото до премиера.
 „Федерация  – Справедливост България” ще следи за всяка една област със смесено население да не бъдат издигани кандидатури на хора преки участници във „Възродителния процес”, които нямат морал да се оттеглят от властта, твърди още Сезгин Мюмюн.
Той уведомява Орешарски, че инициативите на федерацията стигат до редица европейски институции, отговорни за спазване на човешките права и свободи.
Също така информираме посланици в България на страните членки на европейския съюз, се казва в писмото.
hard admin

*

Top