Скараха се! Партиите не се разбраха за позицията „секретар на РИК“

В РИК – Кърджали ГЕРБ и БСП имат по 5 човека, ДПС – двама, „Атака”, НДСВ и „Синята коалиция” – по един

Участниците в консултациите при областния управител на Кърджали партии и коалиции не постигнаха съгласие засъстава на Районната избирателна комисия (РИК) за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България.  Основните претенции бяха към позицията  на секретар на РИК.
Писмените предложения на партиите и протоколът от проведените консултации ще бъдат изпратени до Централната избирателна комисия, която ще определи състава и ръководството на Районната избирателна комисия.
Девети Кърджалийски изборен район има 5 броя мандати и право на 13 членове на РИК за парламентарно представените партии и коалиции и двама членове за извънпарламентарните партии и коалиции, които имат членове в Европейския парламент.
Местата в РИК Кърджали са разпределени с решение на ЦИК –  ГЕРБ – петима членове,  „Коалиция за България” – петима, ДПС   –  двама, по един имат „Атака” , НДСВ и „Синята коалиция”.
Районната  избирателна комисии се състои от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Изборният кодекс регламентира, че  една партия и коалиция не може да има мнозинство в РИК. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия и коалиция.
hard admin

*

Top