Слаба реколта, висока цена! Картофите до 2 лева след нова година

Между 70 и 80 стотинки за килограм е продажната цена на едро на картофите в Смолянско, установи проверка на „Родопи Смолян”, като заради тежкото лято и слабата реколта търсене не липсва. В магазинната мрежа все още могат да се намерят клубени за 75 ст. килото, но магазинери са категорични, че цените ще вървят нагоре. В най-близките градове на Смолян като Пловдив и Асеновград, родопският картоф премина психологическата цена от 1.20 лв. за килограм. Прекупвачите обясниха, че няма как цената да е друга при условие, че производителите не са склонни да продават под 70 ст. за килограм. Като се прибавят и разходите за транспорт и скъпите горива, цената дори е ниска, но ако премине 1.50 лв. пазарът ще се залее с вносни фуражни картофи, които отново ще изместят родните.

Въпреки, че все още реколтата от картофи не е прибрана на 100%, данните сочат, че добивите са с над 50 на сто по-малко от миналата година. Масата производители имат количества колкото за собствена консумация, а тези с по-високи добиви очакват да ги продадат до Нова година.

През 2010 г. цените на картофите отново удариха рекорд като достигнаха до 1 лв. за килограм заради замразения внос от Полша и Украйна, но през 2011 г. пък се стигна дъното от 35-30 ст. Производители и потребители са категорични, че след нова година цената на клубените може да удари и 2 лв. За съжаление обаче малцина ще са тези, които ще се радват на печалба от високите цени, заради мизерните добиви. Увеличението на цената им е точно 100 %.

hard admin

*

Top