Славейковци в Норвегия за проекта „От дълбините на Тролфиорд до висините на Перперикон“

На предварителна визита в Норвегия в рамките на седмица – от 14 до 18 май, бяха преподавателят по история от СОУ „Петко Рачов Славейков” Димитър Димов и дванадесеттокласничката Александра Милева.
Визитата им е свързана с проекта „От дълбините на Тролфиорд до висините на Перперикон” по програма „Младежта в действие”. Целта на това посещение е свързана с подготовката на следващото през юни, на мажоретния състав на „Славейков” –  „Орфей”.  С местния духов оркестър „M.elbu Skolekorps” в гр. Мелбу, Северна Норвегия, танцовата славейковска група ще осъществи обща дейност – три представления пред обществеността на Мелбу и съседните градове; обмен между двете култури, разглеждане на местните забележителности.
Димитър Димов и Александра пътуваха до Норвегия за да подготвят  тези предстоящи съвместни дейности. Но тази визита имаше и по-специално значение – на 17 май, когато е националния празник на Норвегия, те участваха в градските тържества в град Мелбу. Александра облечена в традиционна българска носия, и Димитър Димов са първите чуждестранни гости, на които се дава такава чест, а именно да водят манифестацията по случай празника им.
Съвместните проекти обещават това да се превърна в традиция и всяка година на 17 май да има гости от България – от „Славейков”, които да се включват в тържествата.
Преподавателят и зрелостничката са изключително впечатлени от природата и отношението на местните хора; от начина, по който се отбелязва празника; от традиционната местна кухня.
Съставената за тях специална програма  включваше: посещение на най-голямата и модерна фабрика за сьомга в Норвегия, музея на корабоплаването, културния дом и обиколка на най-красивите фиорди на Норвежко море.
hard admin

*

Top