Славейковци излъчиха първото си ТВ шоу

В кърджалийското СОУ „Петко Рачов Славейков” се проведе първото издание на единственото засега по рода си ученическо телевизионно предаване. В пилотния брой на предаването „Големият шлем” взе участие гл. ас. д-р Борислав Борисов от факултета по славянска филология на Пловдивския университет. Уникалното предаване с водещ единадесетокласникът Димитър Радев си поставя за цел да кани изявени личности във всички области на науката. То се излъчва по училищната телевизия Упко TV.
Импровизирано студио стана актовата зала на училището. Новата инициатива е дело на Клуба по журналистика с ръководител Антония Маровска и Ученическия парламент с председател Иван Герганов. Присъстваха ученици от 8 до 12 клас, техните учители. Специален гост бе г-жа Гергана Пърличева – старши експерт по български език и литература в Регионалния инспекторат по образованието.
Гостите на предаването имаха възможността да наблюдават увлекателна презентация за Чехия и чешкия език, каквато е и специалността на г-н Борисов. Те обсъдиха качеството на обучението в Пловдивския университет и новото издание на помагалото за матурата по български език и литература, създадено именно от госта.
Д-р Борисов сподели чистата си любов към Пловдивския университет и разкри, че никога не е мислил да учи в друго учебно заведение, като също не одобри „модата” все повечето млади хора да избират терминал 1 и 2 и да учат в Западна Европа или отвъд океана.
„Големият шлем” постави акцент и върху значението на езика като средство за манипулиране, навлизането на все повече чуждици и промяната на правила в българския език. Г-н Борисов разкри някои неща от „кухнята” на рекламата и нейното използване за манипулиране на масата. Той също даде и своите отговори на въпросите за помагалото си за зрелостните изпити, което помага на много ученици в цялата страна да затвърдят своите знания преди важния изпит-матурата. По отношение на субективния фактор при оценяване на матурите, д-р Борислав Борисов бе категоричен, че такова нещо не съществува и всичко работи в полза на ученика.
Финалната и най-интересна част от шоуто бе „Играта на големите”, а г-н Борисов беше хванат на тясно от продуцентите на предаването. Той трябваше да отговори на цели 15 въпроса от различни области само за 4 минути, при това грешно, за да влезе в „Залата на славата”. Целта на образователната игра е да докаже, че дори и специалисти в една област могат да притежават висока обща култура. Гостът на предаването се справи с викторината само за 2 минути и 6 секунди и бе обявен за част от „Големият шлем”. За това си участие той получи своята награда, а и бе определен от водещия като „мечтан гост”.
hard admin

*

Top