Славейковци трупаха опит в Зимна журналистическа академия

Младите журналисти от СОУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали проведоха високопланинско обучение. Девет дни те бяха в зоната на Троянския проход – „Беклемето” – там бе мястото на уникалната „Зимна журналистическа академия”. Участие в нея взеха 15 ученици от „Славейков”, включени в проект „Журналистика в действие”, който се реализира от училището за шампиони с финансовата подкрепа на Програма на ЕК „Младежта в действие” чрез национален център „Европейски младежки програми и инициативи”.
Според установената програма участниците разгледаха най-важните „инструменти” в дейността на журналиста – боравенето със стилистичните средства. Сред изобилието от възможни стилистични форми и текстови видове се обърна внимание на основните журналистически жанрове, както и на критериите актуалност, значимост, динамика на новината.
На практика участниците в Зимната академия се докоснаха до журналистическия производствен процес: от избора на новини и теми през проучването на фактологията, писането на текстовете до редактирането и публикуването, респективно излъчването им. Обърна се специално внимание на основните характеристики, които определят журналистическия език.
Учениците изработиха специален брой на училищния вестник, телевизионни новини, репортаж и интервю-Stand up.

Димитър РАДЕВ
hard admin

*

Top