Славейковци учредиха Клуб на здравето

На 1 декември, когато се отбелязва Международния ден за борбата със СПИН, в Актовата зала на СОУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали се проведе учредителното събрание на новия „Клуб на здравето”.
На всички ученици и гости, деветокласниците Ерай и Шюкрю поставиха по една червена лентичка. Тяхната съученичка Мюмюне направи презентация за същността на болестта СПИН, развитието на борбата с нея през годините и начините на заразяване. Елица от същия клас се спря на писмото на фронтмена на британската рок група „Куин” – Фреди Меркюри, който е първата световноизвестна личност, признала си публично за заболяването и скоро след това починала от него. Радостина и Атина представиха символа на кампанията за борба със СПИН и съпричастност към заболелите – червената лентичка. Презентации направиха също Адлен и Стиляна.
Официални гости на събитието бяха Жана Чакърова – директор на Секретариата на Българския червен кръст и Златка Лапанова – главен експерт в дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето” към Регионална здравна инспекция – Кърджали. Гости на проявата бяха също директорът Милко Багдасаров, психологът Добрина Стойчева, медицинският екип на училището и много учители.
В кратката си реч Жана Чакърова поздрави славейковци за начинанието, зарадва се да види порасналите победители в националното състезание на БЧК за оказване на първа помощ и инициира създаването на клуб на Младежкия червен кръст в най-голямото училище в Южна България.
Златка Лапанова разясни на младите участници логоритъма за учредяването на един такъв клуб на здравето, след което по всички правила бе създаден клуба и гласувано неговото ръководство. За председател единодушно бе избрана Стиляна Иванова, а за неин заместник – Елица Атанасова, и двете от девети клас. Ръководителите на клуба са представители от тази паралелка, защото обучението им е с профилиращ предмет биология. Амбицията им е да включат в клуба по-малките си съученици със същия профил, с които да работят занапред.
24rodopi.com
hard admin

*

Top