„Славейков” събра най-добрите математици в Южна България

Най-голямото училище в Южна България СОУ “Петко Рачов Славейков” за поредна година събра най-изявените математици, организирайки 23-тото издание на националния турнир “Иван Салабашев”.
Над 300 ученици от втори до дванадесети клас от целия регион се явиха на престижното състезание. Задачите са с много голяма трудност, с атрактивен характер, изработени са от най-големите имена в Съюза на математиците в България. За дванадесетокласниците турнирът може да послужи и като приемен изпит в няколко висши учебни заведения. Провежда се под егидата на Регионалния инспекторат по образованието.
Математическият турнир “Иван Салабашев” се провежда за първи път през 1992 година. Основател на турнира е Евтим Кънчев – изтъкнат деятел на Съюза на математиците в България и дългогодишен председател на секцията на СМБ в Стара Загора. Благодарение на неговия ентусиазъм и организаторски способности, турнирът бързо печели популярност сред заралии и в региона. От няколко години турнирът се провежда и в други региони на страната. Поради атрактивния характер на предлаганите задачи, той бързо се превръща в едно от най-популярните състезания по математика за ученици в България.
За регион Кърджали организаторът е СОУ “Петко Рачов Славейков”, където само преди седмица се проведе и Областният математически турнир.
24rodopi.com
hard admin

*

Top