Слави Бинев алармира Брюксел за златната концесия на Ада тепе

Евродепутатът от “Атака” Слави Бинев вкарва в Европарламента концесията за крумовградското злато. Преди това човекът ни в Брюксел се срещна с Мария Дамянова, председател на Сдружението “Живот за Крумовград”, която го запозна с детайли от концесионния договор, сключен между българското правителство и фирма “Болкан Минерал енд Майнинг”, собственост на канадската “Дънди прешъс метълс”.

Контрактът е за 30-годишна концесия на златосъдържащи руди от находище “Хан Крум” в близост до Крумовград. Въпреки протестите на крумовградчани правителството е подписало контракта на 9 февруари тази година. Златодобивът в региона ще застраши не само екологията и живота на хората, но и археологическото наследство на региона и страната, твърдят местните хора.
Икономическите измерения на договора могат спокойно да бъдат определени като пладнешки обир на България, коментира евродепутатът Слави Бинев. Той разкри, че концесионната такса, която държавата е определила на “Дънди”, в различните варианти е от 1,5% до 4,5%. Нито една държава в света не си позволява такива подаръци, възмути се евродепутатът. При цена на златото днес от $1 500 за тройунция или $48 000 за 1 кг, “Дънди” за обявените 30 т злато на Ада тепе ще получат за добития на нашата земя жълт метал 1,440 млрд. долара. За България остава такса между 20 и 50 млн. долара и огромни финансови ангажименти, свързани с последствия от златодобива.
Кой и защо прави такива подаръци?!, попита Бинев.

Спасов

*

Top