Следствието привиква бивши металурзи!? 100 обясняват как ОЦК тровеше Кърджали

Следствените органи в Кърджали разпитват бивши работници в ОЦК относно обгазяванията, както и злополуки на работно място. Списък от близо 100 металурзи, работили в завода през 2010 година, е предоставен на разследващите от екоинспекцията в Хасково, научи „Родопи voice”.

От РИОСВ са започнали проверка на дейността на предприятието на Валентин Захариев отпреди две години. В момента се разпитват бивши служители от инженерно-техническия персонал. Следователи се интересуват колко пъти е бил обгазяван града през периода, как са работели пещите и дали е имало трудови инциденти, за които не са били уведомени съответните органи.

Неофициални източници твърдят, че закъснялата реакция на РИОСВ е в резултат на смяна на ръководството на екоинспекцията.

Припомняме, че Оловно-цинковия комплекс затвори врати за планов ремонт през декември 2011 година. Заводът обаче така и не поднови работа. Предходната година пък бе една от „най-силните” за завода що се касае за превишаване на нормите на вредни емисии във въздуха над Кърджали.

Припомняме, че още в първия месец на 2010 година, от „Гражданска защита” бяха принудени да уведомят областния управител за поредните обгазявания над града.

Системните обгазявания продължиха обаче и това принуди едва през септември, зам.-министъра на околната среда Евдокия Манева да се намеси с писмо до ръководството на завода. В него се посочи, че при още две обгазявания в рамките на месец, ОЦК ще бъде затворен.

Около двадесетина души в момента работят в завода. Работниците все още не са взели дължимите им възнаграждения. Част от тях са получили уверение от съдия-изпълнител, че през месец март може по банковите им сметки да има постъпления.

hard admin

*

Top