След Валентин Захариев, от „Хармони 2012“ също отрекоха да водят преговори с кмета на Ню Йорк за продажба на ОЦК

От „Хармони 2012″ не потвърждават за подготвяна сделка по продажбата на ОЦК, каквато информация се появи в пресата, съобщават от „Дарик Финанс”.

От дружеството, гравитиращо около Първа инвестиционна банка, заявиха, че нямат информация за това „Блумбърг груп” да проявява интерес към оловно цинковия комплекс и припомниха, че и друг път в медиите са се публикували подобни спекулации.

Както вече 24rodopi писа, от екипа на Валентин Захариев също обявиха, че никой от дружеството „ОЦК” не преговаря с американската компатия.

Сделка по продажбата на Оловно цинков комплекс АД се подготвя с „Блумбърг груп”, зад която стои кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, съобщи вчера „Преса”.

Американците отдавна проявяват интерес към завода и дори са правени опити за покупка още по времето, когато той бе собственост на Валентин Захариев. Бизнесменът изгуби контрол над ОЦК през миналата година след протести от страна на работниците и процедури по несъстоятелност, поискани от кредитори на завода. На проведеният в края на миналата година търг за активи на ОЦК, учреденото през 2012 година дружество „Хармони 2012″ придоби по-голямата част от тях за 8.4 млн. лв.

В последствие бе стартирана процедура по оздравяване на цинковото производство в комбината. За изпълнението на поръчката кандидатстват три чуждестранни фирми.

Onet, SNC Lavalin и Ausenco са трите фирми, които участват в заключителния етап на конкурса по избор на главен изпълнител за изграждане на цинковото производство в Кърджали. Те са подали оферти в срок и са извършили предварителни огледи на площадката.Предстои предложенията на компаниите за изграждането на новия завод да бъдат разгледани и коментирани с тях от инвеститора.

И трите компании са специализирани в металургията и инженеринга.

Onet е френска компания, специализирана в монтаж и извеждане от експлоатация на ядрени реактори и основен играч в тяхната поддръжка. Предоставят услуги в ядрения сектор по целия свят. В края на миналата година печели търг, свързан с актуализация на анализите на басейна за отлежаване на касетите на блокове 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй. Дружеството има голям практически опит в сферата на цветната металургия.

SNC Lavalin е най-голямата компания за инженеринг и строителство в Канада. Един от последните й проекти e свързан с добив на никел и кобалт в Мадагаскар. Дружеството има натрупан завиден опит в много национални и международни проекти, свързани с изграждане и модернизация на мощности за производство на цинк. Като примери могат да бъдат посочени: Prairie Creek Mine Project, Northwest Territories, Канада през 2008 г. с възложител Canadian Zinc Corporation, Brunswick Smelter Expansion, New Brunswick през 2011 с възложител  Xstrata Zinc Canada и др.

Австралийската фирма Ausenco развива дейността си в пет основни направления на инжинеринга: енергетика, околна среда и устойчивост, полезни изкопаеми, инфраструктура и управление на проекти. Компанията има натрупан сериозен опит в реализиране на проекти в областта цветната металургия, включително и в производството на цинк (High Lake Review and Izok Lake Review, Канада, Dugald River Zinc-Lead FS Review & Update, Австралия, The Phu Kham Copper Gold Project, Лаос, The Humwana Cupper, Замбия и много други). Последният голям проект, който печели, е за добив на мед в Чили.

Във вчерашната сесия акциите на ОЦК скочиха с 57.14% до 0.220 лв. средно за лот, при изтъргуван обем от 1 400 лота.

hard admin

*

Top