След книга за Йоджалан, крумовградчанинът Делчо Балабанов пусна сборника „От сейфа на турското разузнаване (МИТ)“

Секретни документи на МИТ от края на осемдесетте години на миналия век, публикувани от ст.н.с.д-р Делчо Балабанов, разкриват ролята на турското разузнаване МИТ в създаването и първите стъпки в осъществяването на доктрината за неоосманизма в онзи период, съобщава „Фактор Бг”. От тях е видно, че по време на управлението на президента Тургут Йозал пред турските тайни служби се поставя задачата за тотално шпиониране на съседите, включително и на България. Една от целите е проучването на възможностите за откъсване на територии или обявяване на автономии. Един от приоритетите на МИТ е вербуването на бивши агенти на Държавна сигурност, ползващи се с доверието на българските власти.
Припомняме, че крумовградският изследовател написа преди време книга за Абдуллах Йоджалан – Апо, един от най-издирваните терористи на миналия век. Както вече 24rodopi.com писа, Делчо Балабанов написа и издаде първата биография на лидера на нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК). Роденият в Източните Родопи изследовател започнал тритомника през 1998 г. с личната благословия на Йоджалан. Той се запознал с архива на ПКК и други източници. В труда е описан животът на Йоджалан – от неговото раждане до залавянето му от спецчасти на Турция в Кения. В момента Апо излежава доживотна присъда на остров Имралъ.
Крумовградският изследовател на ПКК твърди, че арестуването на Йоджалан е плод на предателството на Европа, която загърбила кюрдската кауза.
От документите, публикувани в новия сборник на Балабанов – „От сейфа на турското разузнаване/МИТ/”, издаден преди броени дни, става ясно, че в специален закон турската държава вменява на МИТ определена мисия, а именно “в чужбина да се работи за повишаване на чувствата на доверие и сигурност на нашите сънародници към националната ни мощ и суверенитет”, посочва „Фактор Бг”. Конкретно за България й се възлага: “…Конкретно да се изясни възможно ли е установяване на нова държава в националните граници; анексиране към съседна държава в националните граници /подразбира  се към Турция/; установяване на господството на една група; създаване на недоволство или активна съпротива срещу държавната власт /подразбира се сред мюсюлманите/; предизвикване на смутове във въоръжените сили /подразбира се с намеса на Анкара/; пречупване на волята за продължаване борбата на цивилното население и на въоръжените сили /подразбира се при осъществена агресия от Анкара/.
За да обоснове зараждащия се неоосманизъм, турската държавна машина ангажира МИТ с тотално проучване на настроенията сред етническите групи, техният брой и разпределение по области. За да им се влияе, се проучват възможностите и улесненията, които се оказват на малцинствата в областта на образованието. За да мобилизира турското малцинство, МИТ проучва всички средства и възможности, които са подходящи за разпространения на съобщения под формата на слухове и клюки. Приоритет се дава и на „народни осведомителни средства под секретни или други имена”.
Тургут Йозал формулира основната задача на МИТ за съседите: “Да защитава връзките на нашите сънародници, намиращи се извън Турция, с майката Родина. Да осигурява щото те да живият като силни общества в културно, стопанско, социално и политическо отношение”.
Според ст.н.с.Делчо Балабанов документите в сборника сочат дългосрочните геополитически и геостратегически интереси на Анкара, развити от днешния премиер Ахмет Давутоглу в книгата му „Стратегическа дълбочина”.
24rodopi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap