След публикации на 24rodopi.com от АПИ отговарят на прокуратурата: Строителите ще отстранят дефектите по пътя за Маказа, ако изследванията покажат тяхна вина

Обследването на причините за свлачището край Градинка приключи,  до дни ще има решение за пропадащия участък
 
Ако пътят за Маказа пропада по вина на строителите, те ще го ремонтират със собствени средства, но няма да понесат наказателна отговорност. Това става ясно от кореспонденция между Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) и прокуратурата в Кърджали по повод преписка, образувана вследствие на публикации на 24rodopi.com.
Свлачището в района на момчилградското село Градинка, което може да разруши пътя за Маказа, е обект на цялостно геоложко проучване, което приключи тези дни. Всички видове строително-монтажни дейности при строежа на пътя са извършени в съответствие с одобрения инвестиционен проект и няма данни за извършено престъпление от страна на фирмата-изпълнител.
Това съобщиха от Районната прокуратура в Кърджали, която е образувала преписка по случая след публикации на 24rodopi от 9 април т.г. за възникналата опасност по пътя за ГКПП „Маказа”.
От Агенция „Пътна инфраструктура” пък са сключили договор с фирма за обследване на причините за възникване на свлачищните процеси. Срокът за неговото изпълнение е до 35 дни, считано от 19 юни, допълниха от прокуратурата. „Ако изследванията докажат неспазване на техническия проект от изпълнителя, то същият трябва да отстрани дефекта. В случай, че се касае за свлачище, то това не представлява дефект, отстраним от изпълнителя. Всички видове строително-монтажни работи са били извършени в съответствие с одобрения инвестиционен проект. Прието е становище за цялостно геоложко проучване”, са отговорили с писмо от АПИ до Районната прокуратура след проверката. Според държавното обвинение при това положение липсват данни за извършено престъпление.
Припомняме, че прогнозната стойност на ремонта на участъка е 250-500 000 лв. В случай че причините са природни процеси, независещи от строителя, средствата ще се заделят от аварийния фонд на Пътната агенция.
От „Интегрирани пътни системи” – водещата фирма в консорциума, построил новия път Кърджали – Подкова, пък заявиха, че в района имало старо свлачище. То било извън зоната на шосето и затова в проекта не е било предвидено укрепване. Ще припомним, че зад фирмата стои банкерът Цветан Василев.
Както вече 24rodopi.com писа, заради свлачище до асфалта има опасност и част от пътното платно край село Градинка да пропадне. Свлачището е подкопало над 2 метра от пътя.
Прокуратурата все още не се е занимавала с образувалите се така нар. „вълни” по пътя за Маказа.
24rodopi.com
hard admin

*

Top